11:01:00 26.04.2024
Stiri

Un fost ministru DESFIINȚEAZĂ decizia Maiei Sandu: „S-a mizat pe o chestie de nimic. Un act al procurorului general, pentru care a fost aruncată în aer guvernarea, poate fi ANULAT de un judecător de la Ciocana cu ușurință”

Politică 24.12.2019 12:15 Vizualizări7461 Autor: Ziarul National
Un fost ministru DESFIINȚEAZĂ decizia Maiei Sandu: „S-a mizat pe o chestie de nimic. Un act al procurorului general, pentru care a fost aruncată în aer guvernarea, poate fi ANULAT de un judecător de la Ciocana cu ușurință”


Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, consideră că 2019 a fost un an al „oportunităților ratate”, după ce Maia Sandu a greșit lamentabil când și-a asumat răspunderea privind modificările la Legea Procuraturii (ce ține de modalitatea de numire a procurorului general n.r.). Fostul premier trebuia să-și dea seama că a optat pe o miză de nimic, mai ales că orice act al procurorului general poate fi anulat cu ușurință de instanța de judecată.

„Faptul că Maia Sandu a mizat întreaga guvernare pe justiție a fost o greșeală fundamentală. Eu am mai spus că este o greșeală foarte mare de a miza toată guvernarea pe justiție, deoarece marea majoritate a cetățenilor nu are treabă cu justiția. Tot ce cunosc ei despre problemele justiției, de fapt, este ceea ce a creat presa.

Și atunci când îți propui și alimentezi speranțele și așteptările că, vezi Doamne, uite așa ai să schimbi lucrurile, era naiv să așteptăm, inclusiv toată aventura cu angajarea răspunderii când s-a mizat pe o chestie de nimic. Vreau să mă credeți că este o chestie lipsită total de importanță. Am să vă spun un singur lucru - un act al procurorului general, pentru care a fost aruncată în aer o întreagă guvernare, poate fi anulat de un judecător de la Ciocana cu ușurință, printr-o singură semnătură, ca să vă dați seama cât de importantă era această miză”, a declarat acesta într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Tănase, fosta prim-ministră mai bine ar fi renunțat la ministra Olesea Stamate.

„Era mai simplu să schimbi un ministru, care a gafat de câteva ori în acest mandat, inclusiv în procedura de selectare, și să continui mai departe să folosești acest mandat pentru a face ceva. Unde sunt proiectele de legi pe justiție? Și-au pierdut toată energia în zadar, axându-se pe chestii total lipsite de importanță. Au dat lupte acolo unde nu avea niciun rost să le dea. Coabitarea cu PSRM trebuia construită diferit. Și eu cred că puteau fi scoase avantaje foarte mari, dinamica era în favoarea schimbărilor. Socialiștii, indiferent de opțiunile lor, indiferent de viziunea lui Dodon asupra procesului, ei ar fi fost forțați de acea energetică revoluționară să opereze schimbări. În luna iulie, în toiul revoluției, Parlamentul modifică Legea cu privire la arderea deșeurilor. Cam așa stabileau ei prioritățile. 15 proiecte de lege au fost trimise în Parlament de acel Guvern. Realmente, a fost o guvernare pe Facebook, o guvernare pentru public și am avut senzația că oamenii din prima clipă au așteptat să fie demiși, ceea ce este total diferit de așteptările pe care le-am avut noi”, crede fostul ministru.

Totuși, Tănase recunoaște că, în urma evenimentelor din iunie 2019, au avut loc și schimbări pozitive.

„Eu cred că după luna iunie multe lucruri s-au schimbat spre bine. Totuși, vreți nu vreți, sistemul politic astăzi arată altfel. Nu mai există cineva care ar controla întreaga țară. Nu există! Și acesta-i un lucru benefic. Ar fi absolut greșit să zicem că ceea ce s-a întâmplat în iunie a fost un eșec total. Nu! Lucrurile merg mai bine pe zona justiției, lucrurile merg mult mai bine”, a adăugat acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md