21:35:59 08.05.2024
Stiri

Ministru din Guvernul Sandu: „Patru AEROPORTURI vom avea în curând și vom fi cea mai… zburătoare țară. Și nimeni nu vorbește despre spitale moderne. Poate un cosmodrom, dle președinte? De ce să se piardă așa talente cu niște avioane?”

Economie 18.12.2019 14:00 Vizualizări4206 Autor: Ziarul National
Ministru din Guvernul Sandu: „Patru AEROPORTURI vom avea în curând și vom fi cea mai… zburătoare țară. Și nimeni nu vorbește despre spitale moderne. Poate un cosmodrom, dle președinte? De ce să se piardă așa talente cu niște avioane?” Facebook


Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, se arată indignată de faptul că actuala guvernare, în speță succesoarea sa, a pus cruce pe proiectul care prevede construcția a două mari spitale moderne în nordul și sudul R. Moldova. Actualul Guvern, spune Nemerenco, vrea să construiască aeroporturi în loc de spitale.

„Astăzi toată țara vorbește despre aeroporturi. Patru aeroporturi vom avea în curând: Chișinău, Bălți, Mărculești și Ceadâr-Lunga. Vom fi cea mai ... zburătoare țară la km pătrat. Și nimeni nu vorbește despre spitale moderne. Nu merită, e un subiect atât de plictisitor. Pe cine ar interesa? Poate doar pe cei ce intră în statisticile șubrede”, scrie fosta ministră într-o postare pe Facebook.

Nemerenco menționează că în fiecare oră un cetățean al R. face accident vascular cerebral, iar în fiecare o oră și jumătate cineva decedează în urma unui accident vascular cerebral.

„Pe cine interesează că statisticile la capitolul supraviețuirii cancerului ne oferă povești triste? Pe cine interesează că cei de la țară au o șansă de supraviețuire extrem de joasă în comparație cu cei din capitală? Chișinăul, unicul colac de salvare, e atât de departe de ei. Probabil doar pe contabilitatea cerului și rudele care rămân cu permanentul sentiment de vină că au făcut prea puțin și DACĂ nu ar fi trăit în R. Moldova, mama, tata, soțul, soția sau copilul ar fi putut fi salvat... Și pe cine interesează condițiile în care activează personalul medical? Și că este imposibil să crezi că reușesc să salveze vieți cu acel echipament vechi de care dispun?”, întreabă sursa citată.

Ala Nemerenco a amintit că în mandatul său a fost obținută finanțarea pentru construcția unor spitale moderne, dar proiectul a rămas în coadă de pește.

„Una dintre prioritățile majore ale mandatului meu a fost construcția a două spitale regionale moderne, din temelie, înzestrate ca la carte cu tot ce e necesar, spitale despre necesitatea acută a cărora se discută deja de zeci de ani în sistem și există la minister zeci de rapoarte și studii la acest subiect. În urma discuțiilor purtate cu toți actorii din țară și afară, am obținut Acordul de finanțare a construcției acestora – în nord și sud, acord dintre Guvernul R. Moldova și bănci europene la condiții foarte avantajoase. Semnarea Acordului și inițierea activităților se planifica pentru luna februarie-martie 2020, după prezentarea întregului pachet tehnic de documente. Mă așteptam ca noul Guvern și ministerul de resort să preia ștafeta și s-o ducă mai departe, dar nu, în Planul de Acțiuni de până la mărețul an 2023 am descoperit cu regret că spitalele au fost înlocuite cu aeroporturi... Poate un cosmodrom, dle președinte? De ce să se piardă așa talente cu niște avioane?”, a conchis fosta ministră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md