08:19:39 27.04.2024
Stiri

Insomnia, o problemă care afectează milioane de oameni din întreaga lume: Poate avea efecte devastatoare

Știri 17.12.2019 19:00 Vizualizări1124 Autor: Ziarul National
Insomnia, o problemă care afectează milioane de oameni din întreaga lume: Poate avea efecte devastatoare


Insomnia este o tulburare de somn care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar efectele pot fi devastatoare. Insomnia duce în mod obișnuit la somnolență în timpul zilei și o senzație neplăcută atât din punct de vedere mental, cât și fizic. Schimbările de spirit, iritabilitatea și anxietatea sunt simptome comune asociate.

Insomnia a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli cronice. Aceasta poate fi cauzată de factori fizici și psihologici.

Insomnia poate fi cauzată de următorii factori: întreruperi ale ritmului circadian – schimbarea locului de muncă, mediu zgomotos, altitudini mari; probleme psihologice - tulburare bipolară, depresie, tulburări de anxietate sau tulburări psihotice; afecțiuni medicale - durere cronică, sindrom de oboseală cronică, insuficiență cardiacă congestivă, angină, boli pulmonare obstructive cronice, astm, boli de Parkinson și Alzheimer, hipertiroidism, artrită, leziuni cerebrale, tumori, accident vascular cerebra etc.; hormoni - estrogeni, schimbări hormonale în timpul menstruației.

Printre semnele și simptomele care sunt asociate cu insomnie sunt următoarele: dificultatea de a adormi noaptea; trezirea în timpul nopții; trezirea mai devreme decât ora programată; oboseala din timpul zilei sau starea de somnolență; iritabilitate, depresie sau anxietate.

Insomnia include o gamă largă de tulburări de somn - de la lipsa calității somnului până la lipsa cantității de somn. Insomnia este des întâlnită în trei tipuri: Insomnie tranzitorie - apare când simptomele durează până la trei nopți. Insomnie acută - numită și insomnie pe termen scurt. Simptomele persistă câteva săptămâni. Insomnie cronică - acest tip durează luni și uneori ani.

Potrivit specialiștilor de la National Institutes of HealthTrusted Source, majoritatea cazurilor de insomnie cronică au efecte secundare care rezultă dintr-o altă problemă primară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md