10:40:39 26.04.2024
Stiri

Începutul SFÂRȘITULUI pentru Igor Dodon? Planul prin care șeful statului va PIERDE tot. „În două-trei luni…”

Politică 16.11.2019 16:20 Vizualizări19056 Autor: Ziarul National
Începutul SFÂRȘITULUI pentru Igor Dodon? Planul prin care șeful statului va PIERDE tot. „În două-trei luni…”
Întîlnirea președintelui Dodon cu fracțiunea PD


Deputatul Octavian Țîcu este convins că președintele Igor Dodon și-a semnat sentința în politică atunci când a insistat, cu ajutorul PD, să aibă și Guvernul R. Moldova. În două-trei luni, șeful statului ar putea pierde totul și să ajungă pe banca acuzaților pentru trădare de patrie, iar un rol important în acest deznodământ l-ar avea chiar Vlad Plahotniuc.

„Acest guvern este o capcană pentru PSRM, dincolo de aparențe. Nu-l credeam pe Igor Dodon atât de infantil politic, dacă e să fiu sincer. Deci, asta din dorința de a avea totul, de fapt, a ajuns la cheremul PD. Vă dați seama în ce ipostază penibilă este acest guvern, care nu va putea întreprinde nimic, pentru că în orice moment poate fi demis. Este o victorie de succes a PD-ului, dar PD-ul trebuie să aibă în vedere că prelungirea acestei colaborări este pentru ei catastrofală. Dacă PD va decide o alianță cu Blocul „ACUM”, Igor Dodon rămâne fără parlament și fără guvern... El nu are, de fapt, nimic, pentru că un simplu gest de coaliție între Blocul „ACUM” și PD îl lipsește pe Dodon de orice, pierde majoritatea în parlament, pierde majoritatea în CMC și se creează un nou guvern „ACUM” – PD”, a declarat Țîcu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totuși, Țîcu le atrage atenția celor din Blocul „ACUM” să înceteze cu loviturile la adresa PD. „Blocul „ACUM” ar trebui să renunțe la radicalizarea societății și să lovească în PD, pentru că altfel PD-ul va rămâne în această guvernare minoritară cât o să vrea el. Prin această acțiune PD-ul a menținut integritatea partidului, care știm că este fracturat în trei părți. Deci, oamenii care deja erau gata să se înțeleagă cu Dodon și să devină transfugi, pe de altă parte, s-a răzbunat pe Blocul ACUM”, așa cum se răzbună în politică”.

Politicianul a precizat că Guvernul Ion Chicu nu va avea sprijinul Occidentului, deoarece nu reprezintă aspirațiile proeuropene, euroatlantice ale R. Moldova și românești cu atât mai puțin.

Acesta a mai adăugat că acest govern trebuie lăsat să lucreze câteva luni, iar în această perioadă de pregătit terenul pentru o alianță dintre „ACUM” – PD, care pare mai firească decât o coaliție dintre „ACUM” – PSRM.

„Eu nu zic că-i o chestiune urgentă. Blocul „ACUM” și PSRM au avut nevoie de trei luni ca lumea în sfârșit să nu mai creadă că este wow demonizarea PSRM-ului. Deci, în asemenea măsură așteptările societății față de o înțelegere PSRM – „ACUM” au fost, încât ea n-a părut atât de nefirească, din contra, toți s-au bucurat când PSRM și „ACUM” au dat mâna. Acum, societatea într-o lună-două va deveni favorabilă unei apropieri între „ACUM” și PD, pentru că va înțelege că asta este unica soluție de a-l înlătura pe Igor Dodon și puterea PSRM. Deci, se face o coaliție temporară „ACUM” - PD, votarea unor decizii punctuale legate de comisie, investigarea lui Igor Dodon pentru trădarea de patrie, formarea unui nou guvern, alegerea unui nou speaker, crearea unei majorități în CMC…

Deci, ca să rezum: cine îl va înlătura pe Dodon, acela va controla eșichierul politic în timpul apropiat, pentru că este figura odioasă care pur și simplu radicalizează întreaga societate, este incomod și pentru socialiști și, mai mult decât atât, a avut naivitatea politică să intre într-un târg cu PD-ul când era mult mai simplu să aibă de-a face cu un „ACUM” răzlețit, separat și incapabil de a guverna”.

Acesta a mai adăugat că Rusia nu ar putea să beneficieze strategic de Guvernul Chicu. „Nu, nu poate. Deci, asta depinde foarte mult de influența pe care Rusia o are asupra PD. Dacă există în interiorul PD agenți ai oamenilor de influență ai Rusiei, care vor fi constrânși să mențină această coabitare cu PSRM atât cât va fi nevoie. Dacă influența americanilor și a occidentalilor asupra PD-ului este mai mare și Plahotniuc în continuare poate controla anumite procese din interiorul PD, atunci PD-ul va face alianță cu „ACUM””, a conchis Octavian Țîcu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md