04:23:19 26.04.2024
Stiri

Nicolae Negru: Decizia Maiei Sandu este anticonstituțională, iar socialiștii au nimerit în cursă

Politică 06.11.2019 15:10 Vizualizări4465 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru: Decizia Maiei Sandu este anticonstituțională, iar socialiștii au nimerit în cursă


Decizia Maiei Sandu de a angaja răspunderea Guvernului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general e anticonstituțională, ca și decizia precedentă de a organiza această preselecție în cadrul Ministerului Justiției.

De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

„Constituția spune că procurorul general este ales de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și propus spre aprobare președintelui Republicii Moldova”, amintește Nicolae Negru.

Totuși, socialiștii au acceptat acest lucru de la bun început și ar fi nimerit în cursă.

„E neconstituțional pasul Maiei Sandu, ca și comisia de la Ministerul Justiției, dar socialiștii trebuiau să protesteze atunci, ca să se poată adresa acum Curții Constituționale. Au nimerit în cursă. Așa e când accepți ceva ilegal”, a declarat Nicolae Negru.

„Conform Constituției (art.125 (1): Procurorul General este numit în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. În Constituție nu se spune că CSP trebuie să accepte propuneri de la premier sau Ministerul Justiției. Socialiștii ar trebui să atace decizia Maiei Sandu la Curtea Constituțională, dar dacă au acceptat preselecția procurorilor la MJ, vor trebui să accepte și preselecția efectuată de Maia Sandu. Acceptând încălcarea Constituției data trecută, de ce i-ar deranja de data aceasta?

Până la urmă, Dodon are ultimul cuvânt, el poate respinge candidatura propusă de Maia Sandu și acceptată de CSP. Astfel, intrăm pe un făgaș al confruntărilor directe dintre ACUM și PSRM, confruntări care POT duce la desfacerea acestui mariaj de interes. Doar că, din punctul nostru de vedere, Dodon va face un pas înapoi și va ceda, deoarece Moscova mai are nevoie de blocul ACUM și de Maia Sandu. În afară de Primăria Chișinăului, mai sunt pentru Rusia obiective importante de acaparat în Republica Moldova”, afirmă editorialistul nostru.

Amintim că Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea în fața Parlamentului pentru a modifica Legea Procuraturii, astfel încât premierul Maia Sandu să poată selecta doi candidați la funcția de procuror general pe care să-i propună CSP-ului.

Decizia vine înaintea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului care urmează a fi discutată în Parlament și după anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general, organizat de Ministerul Justiției, pe motiv că un membru al comisiei, propus de socialista Zinaida Greceanîi, a apreciat „vădit distorsionat” candidații.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md