05:25:20 27.04.2024
Stiri

PSRM va înregistra o moțiune de cenzură împotriva Guvernului? „Maia Sandu vine cu o abordare care nu poate avea susținerea Parlamentului. ​Liderul PAS încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului”

Politică 06.11.2019 15:26 Vizualizări2716 Autor: Ziarul National
PSRM va înregistra o moțiune de cenzură împotriva Guvernului? „Maia Sandu vine cu o abordare care nu poate avea susținerea Parlamentului. ​Liderul PAS încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului”


Partidul Socialiștilor (PSRM) va înregistra, cel mai probabil, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce astăzi Executivul a adoptat o hotărâre privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât prim-ministrul să propună lista scurtă a candidaților la funcția de procuror general.

„PSRM a luat act de dorința prim-ministrului Maia Sandu de a desemna personal viitorul procuror general. Acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de șeful unui partid politic, în funcție de opțiunile sale personale sau politice. O astfel de inițiativă de subordonare politică a PG este inacceptabilă într-o țară în care se fac eforturi intense pentru reformarea justiției.

Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de „ACUM” cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea procurorului general prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nicio altă discuție nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere. Cu certitudine nu aceasta este independența justiției promisă de actuala majoritate parlamentară, nu putem să ne întoarcem la obiceiurile dezastruoase din trecut, când un lider politic decidea cine conduce PG”, se arată într-o declarație a PSRM.

Astfel, socialiștii lasă să se înțeleagă că vor înregistra o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

„În realitate, Maia Sandu vine cu o abordare despre care credem că știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declarațiile și acțiunile ei anterioare. De aceea, nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduce eficient Executivul și a livra rezultate populației. Credem însă că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în fața societății.

PSRM se pronunță categoric împotriva inițiativei oricărui politician de a încerca să numească pe criterii politice viitorul procuror general și condamnă această încercare de subordonare politică a acestei instituții. Facem apel la politicieni să înceteze să promoveze astfel de trucuri de PR, care în realitate ascund în spate incapacitatea lor de a face ceva bun pentru cetățenii țării. În timpul apropiat vor fi convocate fracțiunea parlamentară și Consiliul Republican al PSRM, care vor lua deciziile cuvenite pentru a nu admite ca țara să fie aruncată în criză totală de unii politicieni iresponsabili și imaturi”, mai spun socialiștii.

Amintim că Guvernul a adoptat hotărârea privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii procuraturii. Dacă în termen de trei zile nu se înregistrează o moțiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege și intră în vigoare. Dacă se înregistrează moțiunea de cenzură și aceasta își găsește susținerea a cel puțin 51 de deputați, Guvernul va fi demis.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md