21:17:05 26.04.2024
Stiri

STUDIU // Reforma pensiilor, efectuată în 2016, a adus îmbunătățiri, dar sistemul rămâne a fi unul INJUST: „Judecătorii se bucură de condiții privilegiate”

Social 03.11.2019 12:21 Vizualizări2465 Autor: Ziarul National
STUDIU // Reforma pensiilor, efectuată în 2016, a adus îmbunătățiri, dar sistemul rămâne a fi unul INJUST: „Judecătorii se bucură de condiții privilegiate”


Reforma pensiilor, efectuată în anul 2016 în R. Moldova, a adus o îmbunătățire a situației față de ce a fost până la implementarea ei, dar sistemul rămâne în continuare injust.

Concluzia este enunțată de experți în Studiul „Sistemul de pensii în Republica Moldova: analiza progresului reformei, realizat de Comunitatea WatchDog.md, cu susținerea financiară a Fundației Friedrich-Ebert Stiftung Moldova (FES).

„Reforma pensiilor, indiscutabil, a adus îmbunătățiri. Totuși, sistemul rămâne a fi unul injust. Femeile sunt dezavantajate la pensie în raport cu bărbații, iar unele categorii de cetățeni, cum ar fi judecătorii, se bucură de condiții privilegiate față de restul populației. O problemă mare rămâne sustenabilitatea financiară a sistemului, acesta fiind în continuare subminat de economia informală, migrația în creștere, îmbătrânirea populației și salariile mici”, a declarat Ana Mihailov, coordonator de program la FES Moldova, în cadrul unor dezbateri organizate recent pe marginea acestui studiu.

CITIȚI și DOC // „Incredibil, dar adevărat”! Cea mai MARE PENSIE lunară din R. Moldova - 224 de mii de lei. Cine este beneficiarul acestei pensii

În opinia autorilor studiului, noile prevederi privind formula de calcul a pensiei, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare egale pentru femei și bărbați, unificarea modalității de calcul a pensiilor și valorizarea pensiei oferă mai multă echitate între beneficiarii de prestații sociale, în comparație cu condițiile ante-reformă. În același timp, este mai dificil de a avea o opinie clară privind capacitatea sistemului de asigurări sociale de a colecta suficiente venituri pentru a asigura plata pensiilor în noile condiții.

Printre recomandările experților la adresa autorităților se numără excluderea riscurilor nespecifice asigurărilor sociale ca prestație din bugetul asigurărilor sociale de stat, diminuarea dezavantajelor gender la determinarea pensiilor, prin stabilirea unor condiții mai avantajoase la calcularea pensiei pentru persoanele ce au avut perioade de îngrijire a copiilor, tranziția de la beneficii definite la contribuții definite, extinderea surselor de venituri la bugetul de asigurări sociale, precum și mai mult efort pentru educația financiară a asiguraților.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md