05:47:27 26.04.2024
Stiri

Curtea Constituțională a ANULAT o decizie a Guvernului Filip, aprobată prin angajare de răspundere: „Scop banal de preluare a unor resurse și proprietăți în interes de grup”

Economie 29.10.2019 17:35 Vizualizări2862 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a ANULAT o decizie a Guvernului Filip, aprobată prin angajare de răspundere: „Scop banal de preluare a unor resurse și proprietăți în interes de grup”


Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională Legea nr. 17 din 15 februarie 2019 pentru modificarea articolului 1 din Legea privind Zona Economică Liberă „Bălți", care a fost adoptată de către Guvernul Filip prin angajarea răspunderii în plină campanie electorală, până la întrunirea legală a noii componențe a Parlamentului.

Magistrații Înaltei Curți au arătat că Guvernul nu a demonstrat, în cadrul angajării răspunderii politice asupra proiectului de lege menționat, necesitatea unei urgențe reale prin excluderea terenului de 2,238 ha, amplasat pe str. Sprâncenoaia nr. 1 din Chișinău, precum și a construcțiilor de pe acesta din componența Zonei Economice Libere „Bălți".

De asemenea, Curtea a menționat că procedura angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept consecință menținerea atribuțiilor sau demiterea Guvernului prin retragerea încrederii acordate de Parlament și poate avea loc în condițiile articolului 1061 din Constituție numai în fața Parlamentului, cu prezența obligatorie în ședința Parlamentului a reprezentantului Guvernului.

„Sunt mulțumit că decizia de astăzi a Curții Constituționale pune punct unei practici total improprii de folosire a conceptului de asumare a răspunderii pentru scopul banal de preluare și monetizare a unor resurse și proprietăți în interes de grup, în contradicție flagrantă cu scopurile afișate public și în detrimentul separației puterilor în stat”, a comentat decizia deputatul Igor Munteanu, cel care a depus o sesizare la Înalta Curte la începutul lunii septembrie curent.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md