01:26:03 27.04.2024
Stiri

Partidul Liberal acuză actuali membri au coaliției de guvernare de faptul că au votat deciziile care au permis privatizrea BEM și jaful bancar: „Raportul comisiei de anchetă confirmă probele prezentate anterior de Chirtoacă”

Partide/Comunicate 17.10.2019 15:17 Vizualizări1077 Autor: Ziarul National
Partidul Liberal acuză actuali membri au coaliției de guvernare de faptul că au votat deciziile care au permis privatizrea BEM și jaful bancar: „Raportul comisiei de anchetă confirmă probele prezentate anterior de Chirtoacă” TVR


Partidul Liberal (PL) consideră că Raportul comisiei de anchetă pentru elucidarea devalizării sistemului bancar din Republica Moldova reprezintă „o confirmare în plus” a probelor prezentate anterior de președintele PL, Dorin Chirtoacă, prin care „s-a demonstrat că atât Maia Sandu, cât și Igor Grosu, precum și alți actuali exponenți ai puterii” au votat pentru deciziile care au permis privatizarea Băncii de Economii a Moldovei (BEM), în condițiile în care Parlamentul a cerut Guvernului viceversa și anume să consolideze această instituție.

Într-o declarație făcută publică după prezentarea raportului respectiv în Parlament, liberalii concluzionează că drept paravan pentru realizarea schemei obscure de cedare a pachetului de control la BEM a fost folosită o comisie specială, din care a făcut parte și Igor Grosu, actualmente vicepreședinte și deputat PAS.

CITIȚI și DOC // Cum a fost pregătită operațiunea și cum a fost sustras MILIARDUL din sistemul bancar al R. Moldova? Slusari: „Beneficiari au fost grupările Plahotniuc, Șor și Filat”

„Astfel, privatizarea BEM a dus la furtul miliardului, lucru care a avut loc dupa votul Guvernului. Implicarea și complicitatea în devalizarea BEM este probată prin HG 414/2013, HG 424/2013 (Maia Sandu) și decizia Comisiei de privatizare (Igor Grosu), dupa care a urmat privatizarea și preluarea băncii de Ilan Șor. Peste un an, în 2014, gaura financiară la BEM a ajuns la 14 miliarde de lei, acoperită din banii cetățenilor, prin votul aceluiași Guvern Leancă și a următorului, condus de Gaburici”, acuză liberalii.

PL consideră că vinovăția lui Leancă ar „înseamna direct și vinovăția celor vizați în acest raport atât cei care se află acum la PAS, cât și cei de la PD: Pavel Filip, Adrian Candu și ceilalți membri PD din Guvernul Leancă”.

„PL reiterează faptul că este absolut necesară tragerea imediată la răspundere a întregului Guvern Leancă, precum și a membrilor Comisiei de privatizare, care au decis privatizarea BEM, unde este și Vladimir Grosu și Igor Grosu. În comisie, cei doi au votat anume pentru acceptarea emisiunii de acțiuni pentru BEM, fapt ce a dus ulterior la privatizarea frauduloasă a BEM”, cer liberalii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md