17:58:00 26.04.2024
Stiri

DOC // CSP propune EXCLUDEREA funcțiilor de procuror general și adjuncții acestuia din procedura de evaluare excepțională inclusă în conceptul de reformă a justiției, propus de Guvern

Social 04.10.2019 15:55 Vizualizări2616 Autor: Ziarul National
DOC // CSP propune EXCLUDEREA funcțiilor de procuror general și adjuncții acestuia din procedura de evaluare excepțională inclusă în conceptul de reformă a justiției, propus de Guvern


Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) acuză faptul că proiectul Legii cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și organelor Procuraturii, elaborat de Guvern, ar conține mai multe formulări incerte care lasă loc de interpretări.

Într-un aviz la acest proiect de lege, CSP arată, printre altele, că Executivul ar avea o pondere mai mare în cadrul comisiei care urmează să evalueze judecătorii și procurorii și propune
excluderea funcțiilor de procuror general și adjuncți ai acestuia ca subiecți ai procedurii de evaluare excepționale.

„Pornind de la caracterul excepțional al măsurii de evaluare propusă prin acest proiect, care, în esență, trebuie să se desfășoare o durată de timp cât mai scurtă posibil, precum și de la realitățile legislative și factologice actuale, nu este clar raționamentul includerii în art.18 a funcțiilor de procuror general și adjuncți ai acestuia. Mecanismul de selecție a procurorului general a fost modificat recent, tot în același spirit al inițiativelor de reformare a sectorului justiției, ceea ce în mod firesc generează posibilitatea ca, concomitent cu procedurile excepționale de evaluare, să fie numită în această funcție persoana pentru care se prezumă, de bună credință, corespunderea celor mai înalte criterii de apreciere. În această ipoteză este un non-sens juridic și factologic să se impună ca această persoană să fie supusă unei proceduri de evaluare practic în mod repetat, fără să existe o justificare rezonabilă, fără să fie parcursă o perioadă suficientă de timp”, afirmă procurorii.

CITIȚI și CSM NU este de acord cu reforma CSJ, propusă de Guvern: Mai puțini reprezentanți ai societății civile în Comisia de evaluare, mai mulți judecători la CSJ și pensii mai mari pentru magistrați

Totodată, Consiliul Superior al Procurorilor propune excluderea prevederii care stabilește un vot decisiv pentru membrii desemnați din rândul organizațiilor internaționale, abilitarea acestora cu dreptul de vot consultativ sau egalarea dreptului de vot.

De asemenea, CSP acuză că este încălcat principiul separării puterii în stat atunci când sunt stabiliți membrii Comisiei de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor: „Puterea legislativă (Parlament) – 2 membri; puterea executivă (Președinte, Guvern și plus competența suplimentară a ministrului justiției) – 10 membri; puterea judecătorească (CSM și CSP) – 4 membri; Forumul societății civile din parteneriatul estic – 4 membri. După cum rezultă, puterea executivă deține, în edificarea acestui mecanism de control, ponderea cea mai mare, semnificativ sporită în comparație cu celelalte puteri, circumstanță care indică asupra unui raport ne-echilibrat”.

Procurorii consideră „disproporționată în raport cu procurorii” și condiția privind demisia obligatorie în cazul nepromovării evaluării.

Vedeți mai jos toate propunerile CSP cu privire la proiectul Legii cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și organelor Procuraturii:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md