05:30:08 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Ruslan Codreanu încă speră că va fi ÎNREGISTRAT în cursa electorală pentru Primăria Chișinău: A solicitat Guvernului să excludă „prevederile discriminatorii față de candidații independenți”

Partide/Comunicate 02.10.2019 16:00 Vizualizări1519 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ruslan Codreanu încă speră că va fi ÎNREGISTRAT în cursa electorală pentru Primăria Chișinău: A solicitat Guvernului să excludă „prevederile discriminatorii față de candidații independenți” Captură privesc.eu


Fostul primar general interimar, Ruslan Codreanu, speră că mâine, începând cu ora 14.00, instanța de judecată va anula hotărârea emisă de Consiliul Electoral de Circumscripție nr. 1, prin care s-a decis neadmiterea sa în cursa electorală, deoarece 797 de semnături din cele 10 454 colectate aparțin alegătorilor din suburbiile municipiului Chișinău.

„Consiliul Electoral de Circumscripție nr. 1, iar ulterior Comisia Electorală Centrală au refuzat să mă admită în cursa electorală. Inițial, mi s-a spus că 797 de semnături prezentate nu ar fi valabile, deoarece aparțin unor alegători din suburbii. A doua zi au invocat faptul că „aparent” 815 semnături sunt semnate de aceeași mână. Pentru că nu au putut merge pe „aparențe”, s-a revenit la primul motiv. Și unii membri ai CEC au admis că unele prevederi privind înregistrarea candidaților independenți în cursa electorală se bat cap în cap”, a declarat astăzi Ruslan Condreanu.

Fostul primar interimar a precizat că aceste ambiguități se referă la noțiunea de „localitate”. „Astfel, cer Guvernului să uniformizeze această noțiune, care se regăsește în Codul Electoral, în Legea privind statutul municipiului Chișinău, dar și în Legea privind organizarea administrativ-teritorială. Această noțiune este diferită în cele trei documente, iar din acest motiv a apărut această problemă cu semnăturile alegătorilor din suburbii”.

De asemenea, Codreanu spune că nu are o problemă cu faptul că un candidat independent trebuie să adune cel puțin 10 000 de semnături pentru a candida la funcția de primar general, doar că pretendentului trebuie să i le dea mai mult timp pentru a le colecta. „Este important ca pe viitor să nu mai aibă loc asemenea blocaje. Nouă ni s-a eliberat listele de subscripție cu o întârziere de cinci zile, chiar dacă Codul Electoral prevede altceva. E vorba de unele abuzuri. În instanța de judecată vom face trimitere inclusiv la aceste abuzuri. Eu sper că magistrații vor ține cont de aceste abuzuri și voi fi înregistrat”, a precizat Codreanu.

Acesta a mai adăugat că a primit propuneri din partea unor formațiuni politice ca să fie inclus în lista de consilieri, însă a refuzat acest lucru.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md