12:07:34 04.05.2024
Stiri

Limba și istoria românilor, dar și situația românilor din comunitățile istorice, dezbătute la Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română care a avut loc la Iași

Știri 03.09.2019 15:40 Vizualizări1820 Autor: Ziarul National
Limba și istoria românilor, dar și situația românilor din comunitățile istorice, dezbătute la Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română care a avut loc la Iași


Peste 120 de cadre didactice din Romania si comunitatile istorice romanesti din jurul granitelor s-au reunit in zilele de 31 august - 1 septembrie la Universitatea „Gh. Asachi" din Iași pentru a discuta despre unitatea lingvistica si istoria comuna a romanilor de pretutindeni, dar și de problemele grave cu care se confruntă comunitățile istorice românești.

Congresul Profesorilor de Istorie si Limba Romana, organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012, in colaborare cu Liga Studentilor din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Institutul Fratii Golescu pentru relatia cu romanii din afara granitelor a urmarit abordarea problemelor cu care se confrunta comunitatile istorice romanesti: situatia limbii romane, regimul scolilor nationale, bisericile comunitatilor de romani, politica minoritatilor in statele gazda si politicile lingvistice in unele dintre aceste state, scrie animafori.ro.

Organizatorii si-au propus ca, la finalul congresului, participantii sa initieze relatii profesionale intre regiunile pe care le reprezinta, dar si sa isi asume sustinerea unei ore a romanilor de pretutindeni pe parcursul primului semestru al anului scolar 2019-2020.

Ca parte a proiectului Ora romanilor de pretutindeni, congresul a angrenat profesorii din toate comunitatile istorice ale Romaniei pentru un proiect identitar comun. In deschiderea lucrarilor, Stefan Gabriel Lupu, liderul Platformei Unioniste „Actiunea 2012" mentiona faptul ca romanii din Romania nu stiu despre existenta romanilor din comunitatile istorice, nu le cunosc istoria si nici problemele cu care se confrunta in prezent in dorinta de a-si pastra identitatea.

Presedintele Ligii studentilor din Iasi Emanuel Manu a vorbit despre necesitatea predarii istoriei romanilor din afara granitelor, a schimburilor de elevi si studenti. Preotul Anonie Tamas a remarcat faptul ca personalitati ca Dumitru Matcovschi, Gr. Vieru si altii trebuie sa devin a cunoscuti in Romania ca mari valori culturale reprezentative pentru existenta comunitatilor istorice de romani.

George Simion a afirmat ca jumatate din natiunea romana traieste peste hotarele Romaniei si faptul ca romanii nostri din jurul granitelor nu sunt cunoscuti in tara mama si nu se bucura de sprijinul pe care l-ar merita. Romanii din Peninsula Balcanica, Timoc, Ucraina sunt abandonati actualmente de statul roman, a mai spus vorbitorul.

Deputatul Constantin Codreanu a subliniat ca nu trebuie vorbit despre redobandirea cetateniei romane ci despre recunoasterea cetateniei celor carora aceasta le-a fost luata fortat.

Este imbucurator faptul ca a fost creat la Chisinau Partidul Popular Romanesc care il are in frunte pe jurnalistul Vlad Turcanu, fostul purtator de cuvant al presedintelui Nicolae Timofti. Liderul Blocului Unitatii Nationale, Ion Leascenco, a spus ca statul roman ar trebui sa transfere consulatul general al Romaniei de la Odessa la Izmail acolo unde exista o comunitate importanta de romani care are nevoie de protectie si de sprijin.

Iulia Modiga a descris modul cum se raporteaza Romania la cealalt a Romanie, de dincolo de granita, deplangand faptul ca nu exista un proiect identitar romanesc. Alti vorbitori au descris modul diversionist in care romanii sunt impartiti in romani, vlahi, aromani etc. in tarile de rezidenta, criticand neimplicarea autoritatilor de la Bucuresti in rezolvarea acestor probleme. O a doua Romanie asteapta solutii, de la tara mama, cu dragoste, cu speranta.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md