01:56:03 27.04.2024
Stiri

DECIS // Primarii vor putea numi și elibera din funcție viceprimarii, iar președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor

Politică 15.08.2019 12:24 Vizualizări1008 Autor: Ziarul National
DECIS // Primarii vor putea numi și elibera din funcție viceprimarii, iar președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor


Președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor, iar viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului.

Parlamentul a aprobat astăzi, în lectura doua, modificări la Legea privind administrația publică locală.

Astfel, a fost anulată prevederea potrivit căreia președintele raionului putea fi ales din afară, fără să fi participat în campanie electorală, ceea ce însemna că nu dispunea de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală. Totuși, în funcția de vicepreședinte va putea fi aleasă orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

Totodată, potrivit noii legi, viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului, prin decizie a consiliului, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie va fi exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către consiliu sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul va numi sau elibera din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului.

„Este extrem de important ca anume primarul să dețină un rol decisiv în procesul de selectare și numire în această funcție a persoanelor care se potrivesc viziunilor primarului și corespund cerințelor profesionale înaintate de el. În caz contrar, instituția de viceprimar se transformă în una formală, generatoare de conflicte și fără a contribui la eficiența actului guvernamental la nivel local”, precizează autorii modificărilor aprobate astăzi în Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md