03:02:30 06.05.2024
Stiri

Iubiri celebre // „Prințesa de vis a eternității”

Social 22.08.2015 17:20 Vizualizări1726 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // „Prințesa de vis a eternității”

D-ale cinematografiei // Greta Garbo

Una dintre cele mai mari vedete ale Hollywoodului, o frumusețe de necontestat, cu o alură irezistibilă, a impus nu doar un stil vestimentar unic, ci și o imagine modernă pentru femei. Deși extrem de feminină, reușea să fie hotărâtă și ambițioasă. Nimeni n-a știut însă prea multe despre ea, fiind poreclită „sfinxul suedez” din cauza personalității retrase.

Carieră scurtă

După moartea tatălui, când Greta avea 14 ani, a renunțat la studii și a început sămuncească într-o frizerie. La scurt timp, a ajuns să lucreze într-un magazin în raionul pălăriilor de damă. Acolo a fost remarcată și avansată ca model pentru cataloagele magazinului. A fost descoperită de un reputat regizor suedez. Primul său film a fost „Gosta Berlings Saga” (1924). Iar în 1941, „Femeia cu doua fețe” avea să fie ultimul film.

Melancolică și depresivă

Nu s-a căsătorit niciodată, n-a avut copii și a trăit singură mare parte din viața adultă. A păstrat mereu tăcerea asupra vieții sale private. „Povestea vieții mele este cea a intrărilor din culise, a ușilor din spate, a lifturilor secrete și a altor feluri de a mă strecura, așa încât oamenii să mă lase în pace”, mărturisea Greta.

Există multe mituri despre relațiile ei amoroase. Mai spunea: „Am știut dintotdeauna că nu am fost făcută pentru o fericire reală și durabilă”.

Dramă personală

În spatele frumuseţii sale stau, pe de o parte, drama de a nu putea avea o familie, iar pe de alta, şirul lung de persoane dragi dispărute înainte de vreme. Rând pe rând, cei apropiaţi Gretei au dispărut tragic din viaţa ei. Sora actriţei, Alva, a murit de cancer la doar 23 de ani.

Actorul Einar Hanson, bun prieten al Gretei Garbo, a avut un accident de maşină fatal, chiar după un dineu cu aceasta. Chiar şi cea mai mare dragoste a vieţii sale, John Gilbert, nu a avut o soartă foarte fericită. Vedetă a filmului mut, Gilbert nu a reuşit să se acomodeze cu noua tendinţă, pelicula sonoră.

Căsătorie eșuată

Toată lumea s-ar fi aşteptat ca Garbo şi Gilbert să se căsătorească. Până şi Gilbert a crezut asta chiar până în ziua nunţii, când, exact ca într-o producţie hollywoodiană, frumoasa mireasă s-a răzgândit. Greta nu a încetat să-l ajute şi să-l iubească, însă era prea mult pentru Gilbert, care a căzut în patima alcoolului. Zece ani mai târziu, actriţa era în doliu la căpătâiul lui.

Apusul

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu a mai revenit la cariera cinematografică.

Odată retrasă din lumina reflectoarelor, discreția maximă a actriței a făcut ca opinia publică să o iubească și mai mult. Filmele în care a jucat sunt considerate și astăzi adevărate capodopere ale cinematografiei. În 1954 i s-a acordat Premiul Oscar onorific pentru „rolurile sale de neuitat”. După retragerea din viața actoricească, Greta Garbo a dus o viață destul de liniștită, ocupându-se cu multă pasiune de grădinărit.

S-a stins din viață în 1990, la vârsta de 84 de ani, lăsând neterminat volumul autobiografic.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md