02:27:32 27.04.2024
Stiri

Soluțiile unui activist civic pentru a CURĂȚI sistemul judecătoresc din R. Moldova: „Lichidarea Procuraturii Anticoruptie, PCCOCS și CNA, intervenție legislativă pentru a revoca membrii CSM”

Social 23.07.2019 12:36 Vizualizări4189 Autor: Ziarul National
Soluțiile unui activist civic pentru a CURĂȚI sistemul judecătoresc din R. Moldova: „Lichidarea Procuraturii Anticoruptie, PCCOCS și CNA, intervenție legislativă pentru a revoca membrii CSM”


Lichidarea Procuraturii Anticoruptie, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a Centrului Național Anticorupție (CNA), revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și crearea unui grup de ofițeri și procurori care să reia lupta anticorupție de la zero.

Acestea sunt soluțiile propuse de activistul Ștefan Gligor pentru curățirea Procuraturii și sistemului judecătoresc din R. Moldova.

Potrivit lui Gligor, în R. Moldova ar fi circa 150 de ofițeri de urmărire penală, în mare parte din cadrul CNA, 150 de procurori, în mare parte din Procuratura Anticorupție și PCCOCS, dar și circa 100 de judecători în toate instanțele, dar majoritar în Curțile de Apel și CSJ, care „au deservit regimul lui Plahotniuc și de facto l-au făcut posibil”.

„Nu e nevoie de cheltuit bani pe strategii și experți, acești oameni trebuie identificați și eliminați din sistem.
Cel mai simplu și rapid e să faci acest lucru prin:
1. Lichidarea Procuraturii Anticorupție, PCCOCS și CNA.
2. Crearea unui corp de ofițeri de urmărire penală și procurori cu competențe anticorupție - de la zero - în care vor fi angajați ofițeri și procurori neimplicați în acoperirea regimului, competenți, integri și, egal de important, curajoși.
Cât privește curățirea sistemului judecătoresc, se intervine legislativ pentru a revoca toți membrii CSM, cu excepția celor din oficiu. Se organizează alegeri veritabile noi în CSM, în vizorul societății civile și jurnaliștilor de investigație. Se constituie noua componență a CSM care revitalizează organele sale interne. Se acordă o autonomie și competențe lărgite Inspecției Judiciare și se purcede la controale frontale și eliminarea judecătorilor din sistem”, enumeră Ștefan Gligor soluțiile sale.

Aveeași sursă adaugă faptul că, dacă se va considera că această cale cu CSM este prea complicată, Parlamentul ar trebui să intervină „mai dur” și să dispună reatestarea tuturor judecătorilor din sistem de către un organ ad-hoc asistat internațional.

„Aveți o șansă unicală, dragi parlamentari, dacă o veți rata ascultând povești despre strategii, veți plăti scump, dar cel mai grav e că vor plăti oamenii”, este mesajul lui Gligor pentru actuala majoritate parlamentară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md