17:50:10 26.04.2024
Stiri

Organizatorul grupurilor subversive din UTA Găgăuzia, reținut pe Aeroportul Chișinău. Acesta ar fi recrutat și trimis tineri găgăuzi în tabere para-militare din Federația Rusă

Social 09.07.2019 19:00 Vizualizări2234 Autor: Ziarul National
Organizatorul grupurilor subversive din UTA Găgăuzia, reținut pe Aeroportul Chișinău. Acesta ar fi recrutat și trimis tineri găgăuzi în tabere para-militare din Federația Rusă


Fostul șef al Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, Anatolii Cara, considerat și „mâna dreaptă” a ex-bașacanului UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, a fost reținut în această dimineață pe Aeroportul Internațional Chișinău. Cara era anunțat în căutare internațională din anul 2014 fiind suspectat de recrutarea și organizarea grupurilor subversive din regiune.

Raisa Novițchi, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, a confirmat telefonic informația pentru Deschide.MD și a menționat că Antaloii Cara a fost reținut „conform consemnului și transmis autorităților care l-au dat în căutare”.

Reamintim că, în anul 2014, Deschide.md a scris într-un articol cu titlul că Anatolii Cara este executantul indicațiilor date de bașcanul Mihail Formuzal în procesul de recrutare și trimitere a tinerilor găgăuzi în tabere para-militare din Federația Rusă. Pe lângă Cara, de recrutarea sabotorilor se mai ocupau Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul UTA Găgăuzia și Fiodor Gagauz, actual deputat PSRM.

La 1 augusti trei tineri găgăuzi au fost condamanți la 5 ani de pușcărie cu suspendare. Imediat după aceea, un utilizator anonim a difuzat prin poșta electronică, spre mai mulți destinatari, înregistrarea audio a unei conversații purtate între Anatolii Cara și alte persoane din anturajul bașcanului Formuzal.

Este de menționat că anterior sursele deschide.md au menționat că există deja probe concludente care indică faptul că Anatolii Cara, în mod direct, a iniţiat acţiunile de recrutare a tinerilor din Găgăuzia în scopul instruirii diversioniste pe teritoriul Rusiei, imediat după vizita din aprilie 2014 a lui Formuzal la Moscova.

Atunci, Formuzal ar fi avut întrevederi cu persoane de rang înalt din cadrul serviciilor speciale ruse. Părțile au convenit asupra acţiunilor ilegale deconspirate ulterior de organele de drept ale Republicii Moldova.

Cara ar fi avut indicaţii directe de la Formuzal ca „detaşamentele de asalt” să fie formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 19 – 34 de ani, din familii cu probleme financiare și, preferabil, necăsătoriți.

Anatolii Cara și-a făcut pierdută urma după demararea procesului de anchetă şi reţinerea de la sfârșitul lunii iunie 2014 a celor 3 tineri din Comrat, iar până în prezent s-ar fi aflat la Moscova, într-o tabără a serviciilor speciale ruseşti.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md