17:03:47 26.04.2024
Stiri

Un nou dosar pe numele lui Vlad Plahotniuc la Moscova: Bănuit de contrabandă cu droguri. Un caz similar, anunțat anterior și la Chișinău

Anticorupție 26.06.2019 18:24 Vizualizări3127 Autor: Ziarul National
Un nou dosar pe numele lui Vlad Plahotniuc la Moscova: Bănuit de contrabandă cu droguri. Un caz similar, anunțat anterior și la Chișinău


Ministerul de Interne al Rusiei anunță că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc și ex-deputatul democrat, Constantin Țuțu, sunt cercetați într-un dosar la Moscova, fiind bănuiți că ar fi coordonat o rețea interțaională criminală specializată în contrabandă și trafic de droguri.

Anchetatorii Departamentului Investigații al Ministerului de Interne al Federației Ruse i-au pus sub acuzare, în absența acestora, pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și fostul deputat, PD, luptătorul Constantin Țuțu. Cei doi se fac vinovați de contrabandă și vânzare de stupefiante, potrivit unui comunicat al Ministerul rus de Interne, citat de „Radio Chișinău”.

Investigația vizează mai mulți lideri și membri ai unei grupări criminale transnaționale care au organizat un coridor de tranzit prin care transportau droguri (hașiș) în cantități deosebit de mari din Africa de Nord către țările CSI, prin statele Uniunii Europene, cu vânzarea ulterioară a acestora, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Comunitatea criminală, care activa sub forma unei asociații de grupuri organizate, a fost creată în perioada iunie-august 2012 și condusă de Oleg Pruteanu, originar din Republica Moldova, și de mai mulți cetățeni spanioli.

În rezultatul acțiunilor operative, efectuate în perioada august 2012 - iunie 2019, ofițerii Departamentului Investigații al Ministerului de Interne al Federației Ruse, în comun cu colegii lor din R.Moldova, Belarus și Regatul Spaniei, în cadrul operațiunii speciale „Kink Iberian” au fost deconspirați și condamnați peste 60 de participanți ai cartelurilor internaționale de traficanți de stupefiante. În aceeași perioadă a fost retrasă din circulație peste o tonă de hașiș.

Potrivit comunicatului, în urma investigațiilor s-a stabilit că fostul președinte al PD, Vladimir Plahotniuc, având posibilitatea de a influența situația politică și instituțiile de stat, aplicând metode criminale față de cei care erau în opoziție, cu scopul de a se îmbogăți, a ajuns la o înțelegere cu liderii organizațiilor criminale din R. Moldova. „Conform informațiilor deținute, nu mai înainte de anul 2012, Vladimir Plahotniuc a devenit unul dintre conducătorii unui sindicat transnațional de trafic de droguri și îi proteja pe membrii acestuia”, susțin reprezentanții Ministerului rus de Interne.

Autoritățile de la Moscova mai spun că Vlad Plahotniuc acționa în comun cu organizatorul acestei comunități criminale, Oleg Pruteanu, iar controlul nemijlocit asupra acestei activități criminale era exercitat de fostul deputat PD, sportivul Constantin Țuțu.

De asemenea, în comunicat se mai spune că această organizație criminală activa pe teritoriul Federației Ruse și alte țări și au fost acumulate probe referitor la scopul acesteia de a obține venituri din traficul de droguri.

Plahotniuc și Țuțu ar risca până la 20 de ani de închisoare.

Menționăm că acesta este al treilea dosar deschis la Moscova pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Recent, și procurorii de la Chișinău au anunțat că au anihilat o schemă similară de trafic de droguri din Spania spre Rusia, dar nu se știe dacă există vreo legătură între aceste cazuri.

Potrivit oamenilor legii din R. Moldova, șapte persoane, printre care trei foști colaboratori de poliție și un angajat al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, membre ale unui grup criminal organizat implicat în traficul de hașiș din Spania în Federația Rusă, au fost date pe mâna judecătorilor. Membrii grupării transportau drogurile în ascunzișuri special amenajate în rezervoarele pentru combustibil ale automobilelor, care s-au deplasat din Spania prin mai multe state UE, apoi prin Belarus, Ucraina, destinația finală fiind Federația Rusă. Teritoriul Republicii Moldova era ocolit, pentru ca membrii grupării să nu fie demascați de către organele de drept din Republica Moldova.

Procurorii susțin că hașișul era cumpărat cu 700 – 800 de euro pentru 1 kg și era vândut traficanților de droguri din Moscova, Federația Rusă, cu un preț între 2 000 și 2 500 de euro în funcție de calitate. Gruparea a reușit să transporte o cantitate de aproximativ 500 kg de hașiș care a generat venituri de aproape un milion de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md