06:10:06 26.04.2024
Stiri

OPINIE // De ce Rusia a întreprins „un efort titanic” pentru înlăturarea lui Plahotniuc

Partide/Comunicate 24.06.2019 17:38 Vizualizări3271 Autor: Ziarul National
OPINIE // De ce Rusia a întreprins „un efort titanic” pentru înlăturarea lui Plahotniuc


„Colosul din răsărit a mobilizat toate resursele de care dispune, pentru a debarca, atenție, o singură persoană. Și-a pus în funcție toate instrumentele diabolice de presiune pe care le are la dispoziție, a mobilizat la maxim serviciile secrete, care și-au reactivat o armată întreagă de agenți conservați de la Chișinău. A investit milioane de dolari, prin așa-zise organizații neguvernamentale, a finanțat, direct sau indirect, zeci de instituții media, a transmis prin curieri milioane de dolari pentru PSRM și toate acestea, repetăm, pentru a debarca un singur om!”, se arată într-un material publicat de timpul.md.

Autorul textului încearcă să explice de ce Rusia a întreprins „acest efort titanic” împotriva lui Plahotniuc.

„Ca președinte al fostului partid de guvernământ, Vlad Plahotniuc și-a pus drept scop inclusiv reintegrarea reală a țării, rezolvarea conflictului transnistrean și lichidarea focarului de instabilitate care ținea în șah întreaga Europă. Plahotniuc, prin colegii săi din PD, a rezolvat problema loturilor de pământ, aflate în proprietatea fermierilor din Dubăsari, a facilitat accesul mașinilor înmatriculate în Transnistria în spațiul comunitar, a stimulat schimbul de mărfuri cu agenții economici din stânga Nistrului, a obținut reducerea presiunilor asupra școlilor cu predare în limba română. Pentru prima dată, anume Plahotniuc a obținut securizarea hotarului de est al R. Moldova, considerat în permanență o gaură neagră. Vameșii moldoveni stau alături de colegii ucraineni la punctele de control, ceea ce a diminuat considerabil fluxul de contrabandă, migrație ilegală și a blocat accesul în și din regiune a „omuleților verzi””, scrie sursa citată.

În realitate, Rusia are nevoie de o enclavă separatistă, prin intermediul căreia să țină în șah întreaga R. Moldova, dar și Ucraina, România și Sud - Estul Europei. „Dispariția focarului de instabilitate de la Nistru este ultimul lucru pe care îl dorește Moscova. Din contra, Kremlinul are nevoie de noi tensiuni, de un nou război rece, de o nouă retorică războinică, iar pentru aceasta trebuia să înlăture principalul impediment în realizarea acestor obiective – Vlad Plahotniuc. Emisarul Kremlinului, Dmitri Kozak, cel care a venit personal la Chișinău ca să „moșească” alianța care îi poartă acum numele, a avut drum și pe la Tiraspol. Și primele efecte se resimt deja. Pe lângă noi aplicații ale forțelor paramilitare transnistrene, liderii de la Tiraspol au revenit la politica lor veche de provocări. Delegaţia R. Moldova în Comisia Unificată de Control a fost sesizată deja despre un şir de noi cazuri de intimidare şi de reţinere a locuitorilor satului Chircăieşti de către patrulele mobile de grăniceri şi vameşi transnistreni, pe segmentul dintre localităţile Chircăieşti şi Chiţcani. Totodată, delegaţia moldovenească a evocat practicile provocatoare ale structurilor subordonate Tiraspolului, care încalcă sistematic dreptul cetăţenilor la libera circulaţie.

Așadar, Rusia începe să-și facă din nou mendrele la Nistru, fără să întâmpine nicio reacție din partea noului Guvern de la Chișinău. Din contra, s-a creat impresia că desemnarea lui Vasile Șova în funcția de vicepremier pentru Reintegrare s-a făcut tocmai pentru a facilita misiunea destabilizatoare a Moscovei în Estul R. Moldova”, conchide autorul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md