02:49:18 27.04.2024
Stiri

Interviu la „Europa Liberă”: „Dintr-un stat capturat, Republica Moldova poate deveni peste câteva luni un stat demontat”

Politică 13.06.2019 16:40 Vizualizări5411 Autor: Ziarul National
Interviu la „Europa Liberă”: „Dintr-un stat capturat, Republica Moldova poate deveni peste câteva luni un stat demontat” Europa Liberă


Autoritățile ucrainene par să-și mențină în continuare o atitudine pe cât de prudentă, pe atât de ambiguă față de criza din Republica Moldova, în disonanță oarecum cu luările de poziție ale altor cancelarii și organizații internaționale. În același timp, reprezentantul special al Ucrainei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Victor Krîjanovski, a venit la Chișinău și avut ieri o întâlnire doar cu Pavel Filip, șeful Guvernului menținut în exercițiu prin decizii controversate ale Curții Constituționale.

Ce alimentează temerile și abordările Kievului față de evoluțiile de la Chișinău? Ce motive par să fi împiedicat până acum noua putere de la Kiev să se alinieze poziției mai multor state occidentale și organizații internaționale care au recunoscut guvernul condus de Maia Sandu? La aceste răspunde publicistul și jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov, într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Vitali Portnikov: Nu cred că pot vorbi la concret despre motivele autorităților ucrainene, dar am niște presupuneri. În opinia mea, o anumită piedică în calea recunoașterii guvernării noi ar fi reputația politică complicată pe care o are președintele Moldovei, Igor Dodon, în ochii sferei politice ucrainene, liderul informal al Partidului Socialiștilor, o formațiune prorusă. El și-a axat campania electorală, activitatea politică pe negarea dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei, pe negarea succeselor obținute de Republica Moldova și Ucraina pe calea integrării europene și euro-atlantice din ultimii zece ani.

Faptul că partidul acestui politician este acum parte a unei coaliții de guvernare noi din Moldova și faptul că în alianță cu acest partid au intrat forțe care anterior declarau că niciodată nu ar putea guverna împreună, desigur, poate trezi în mintea oricărei persoane care gândește mirare și chiar dezgust. De asta, e posibil că printre guvernanții ucraineni tot există persoane care se ghidează mai puțin de motive politice, ci de unele emoționale, când se uită la această alianță bizară dintre un politician pro-rus, care niciodată nu și-a ascuns simpatiile față de politica agresivă a lui Vladimir Putin, și politicienii pro-occidentali care și-au încălcat promisiunea față de alegători din ajunul alegerilor.

Vreau să reamintesc că principala promisiune a Blocului ACUM a fost să evite crearea unei coaliții cu forțe proruse și prooligarhice. Blocul ACUM a încălcat această promisiune față de alegători. Dacă asta o înțeleg cetățenii, de ce asta n-ar înțelege și politicieni ucraineni?

Europa Liberă: În declarația MAE de la Kiev, în afară de faptul că este exprimată îngrijorarea față de evoluția situației politice din R. Moldova, se arată că „în prezent, important pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea intervenției externe, care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării”... De ce se pune un accent aparte anume pe acest aspect?

Noi am devenit martorii faptului că noua coaliție din Republica Moldova s-a format anume datorită unei interferențe externe destul de masive. Asta nu este un secret. Rolul politic adevărat al domnului Plahotniuc este monopolizarea puterii și instituțiilor de stat, asta nici nu mai trebuie dezbătut sau pus la îndoială.

Ne-am convins de felul în care lucrează puterea în Republica Moldova sub ghidajul lui Vladimir Plahotniuc atunci când am urmărit activitatea recentă a Curții Constituționale moldovene. Nici nu e greu să observi că alianța de guvernare din Republica Moldova s-a format doar după venirea la Chișinău a unor politicieni externi, în primul rând a vicepremierului rus Dumitru Kozak care nu a ascuns participarea sa la crearea acestei coaliții. Mai mult decât atât, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a dat acordul de creare unei coaliții cu forțele de opoziție doar după vizita la Forumul economic de la Sankt-Petersburg.

Cunoașteți că înainte de asta, socialiștii nu-și dădeau acordul pentru crearea acestei alianțe. Cu toții am văzut înregistrările în care și domnul Kozak, strâns legat de aceste personaje, și domnul Dodon care e dependent de acesta, nu-și ascund intențiile referitoare la viitorul statalității Republicii Moldova. Aceste intenții pot fi caracterizate foarte simplu - demontare a statalității Republicii Moldova. Dintr-un stat capturat, Republica Moldova peste câteva luni poate deveni un stat demontat.

Nu înțeleg de ce partenerii externi ai Republicii Moldova care au probleme similare cu cele de la voi din țară (vorbesc de puterea de la Kiev) ar trebui să cadă de acord cu modelul demontării statului pe care Kremlinul, cu ajutorul domnului Dodon și al socialiștilor îl propun țării, în timp ce doamna Sandu și Andrei Năstase manifestă lipsă de înțelegere.

Unii observatori au menționat că, de fapt, o asemenea atitudine reproduce mai degrabă poziția adoptată de Partidul Democrat și a liderului său Vlad Plahotniuc, care își construiește acum retorica politică anume pe acuzațiile că președintele Dodon ar fi dorit și intenționează să federalizeze R. Moldova conform unui plan elaborat de Moscova. Este cumva MAE al Ucraine mai „receptiv” la retorica liderului PDM despre care s-a spus că a avut relații mai speciale cu fostul președinte ucrainean?

În primul rând, fostul președinte Poroșenko nu mai determină politica externă a țării. Decizia de a recunoaște noua guvernare trebuie să vină nu de la Ministerul Afacerilor Externe, dar de la Administrația președintelui Ucrainei, care e greu să fie suspectată în simpatia față de doleanțele și viziunile fostului președinte Poroșenko, chiar dacă ar fi să presupunem că astfel de relații apropiate dintre domnul Poroșenko și Plahotniuc ar fi existat în ultimul timp. Se specula că aceste relații demult au încetat și s-au înrăutățit. Oricum, atât relațiile bune, cât și cele proaste dintre ei sunt din domeniul zvonurilor.

Noi vorbim de politica reală. Iar politica reală nu are nicio legătură cu retorica domnului Plahotniuc. Noi bine înțelegem că retorica domnului Plahotniuc e dictată în exclusivitate de încercarea sa de a păstra puterea în Republica Moldova și de a păstra monopolul la putere în țară. Pe lângă asta, există fapte care nu pot fi ignorate.

În primul rând, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova este foarte apropiat de cercurile politice din Rusia. În al doilea rând, Federația Rusă este ocupantul unui teritoriu al Republicii Moldova. În al treilea rând, domnul Kozak este autorul planului Republicii Moldova care presupunea păstrarea de facto a controlului rus asupra regiunii transnistrene. Plus la asta, toate înregistrările video care au fost scoase la iveală de domnul Plahotniuc nu de voie, ci de nevoie, au arătat că și domnul Plahotniuc, și domnul Dodon, și domnul Kozak continuă să susțină acest plan pentru Moldova. Iar forțele de opoziție care au afirmat că nu vor semna vreun acord de colaborare nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Democrat, și-au încălcat promisiunea în fața alegătorilor și au făcut alianță cu una dintre cele mai periculoase forțe politice pentru statalitatea Republicii Moldova.

Citiți continuarea interviului AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md