06:35:32 27.04.2024
Stiri

Vitalie Nagacevschi: „Curtea Constituţională este unica autoritate care are dreptul să interpreteze Constituţia”

Politică 09.06.2019 16:31 Vizualizări1444 Autor: Ziarul National
Vitalie Nagacevschi: „Curtea Constituţională este unica autoritate care are dreptul să interpreteze Constituţia” Europa Liberă


Președintele Asociații Juriștii pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, este convins că deciziile emise zilele acestea de Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) nu pot fi contestate, deoarece Înalta Curte este „singura instituție în drept să interpreteze Constituția”.

„Având în vedere că nu există o reglementare foarte clară, modalitate şi momentul din care urmează să fie calculate aceste 90 de zile, Curtea Constituţională este unica autoritate care are dreptul să interpreteze Constituţia şi să aleagă ea modalitatea de calcul a acestor 90 de zile de creare a Guvernului.

Dacă ne referim chiar şi la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a R. Moldova, putem să ne aducem aminte de un caz, când CCM a hotărât că majoritatea simplă din 101 de deputaţi din Parlamentul R. Moldova sunt 52 de deputaţi şi nu 51. Asta a fost raţionamentul Curţii Constituţionale şi atunci nimeni niciodată nu a obiectat”, a declarat Nagacevschi pentru publika.md.

De asemenea, acesta a adăugat că, până la urmă, problema nici nu este în interpretarea făcută de Curtea Constituțională, ci în clasa politică de la Chișinău.

„Problema nu este în modul de calculare a termenului de 90 de zile, problema este în comportamentul partidelor politice care au lăsat până în ultima zi formarea acestei majorități. Dacă o făceau cu una sau două zi înainte, nu avea să fie nicio problemă”, conchis juristul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md