02:59:55 27.04.2024
Stiri

Dan Dungaciu: „Binomul Plahotniuc-Dodon nu poate fi înlocuit doar de Plahotniuc. Indiferent de ce mare rău ar constitui acest personaj politic, pe termen mediu și pe termen lung, Federația Rusă este un rău infinit mai mare”

Politică 05.06.2019 10:00 Vizualizări2062 Autor: Ziarul National
Dan Dungaciu: „Binomul Plahotniuc-Dodon nu poate fi înlocuit doar de Plahotniuc. Indiferent de ce mare rău ar constitui acest personaj politic, pe termen mediu și pe termen lung, Federația Rusă este un rău infinit mai mare”


Dacă Blocul „ACUM” votează un candidat din partea PSRM, indiferent cine ar fi acesta, evident că această coaliție, chiar dacă nu i se va spune așa, va fi parafată.

De această părere este politologul din România, Dan Dungaciu, care afirmă că „nu există niciun argument rațional pentru coaliții împotriva naturii”, care generează sentimentul de trădare a electoratului și spulberă speranțele legate de un viitor european la Chișinău.

„Atunci când vrei să dansezi cu diavolul, diavolul conduce, nu tu”, a avertizat Dungaciu, ieri-seară prin telefon, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române este de părere că Federația Rusă reprezintă pentru R. Moldova „un rău infinit mai mare” decât anumite personaje politice de la Chișinău, iar cei care se angajează într-un „joc” cu Moscova riscă „să nu vadă pădurea din cauza copacilor”.

„Există întotdeauna momente în politică, momente valoroase sau mai puțin valoroase. Din acest punct de vedere, un om politic devine om de stat atunci când simte aceste momente favorabile pe care să le transforme într-un proiect politic. Graba nu e bună pentru o formațiune politică ce riscă să nu vadă pădurea din cauza copacilor. Altfel spus, să joace totul pe o carte, să transforme un pericol major pentru R. Moldova, care a fost binomul Plahotniuc-Dodon, adică inclusiv componenta rusească, într-o problemă personală, legată strict de un om politic, Vlad Plahotniuc. Binomul Plahotniuc-Dodon nu poate fi înlocuit doar de Plahotniuc. Pentru că, indiferent de ce mare rău ar constitui acest personaj politic, pe termen mediu și pe termen lung, Federația Rusă este un rău infinit mai mare, în termeni de capacitate de a manipula, de a face rău, capacitate de a te prinde în gheare. Această confuzie de planuri este foarte riscantă”, a punctat Dan Dungaciu.

Prezent la aceeași emisiune, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, a afirmat că Maia Sandu și Andrei Năstase au „greșit” atunci când au mers la întâlnirea cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak.

„Moscova vrea să-l pedepsească pe Plahotniuc cu ajutorul Blocului „ACUM”. Rusia vrea să-l pedepsească nu de aceea că Plahotniuc este oligarh, ci pentru că Plahotniuc i-a supărat pe ruși prin expulzarea celor cinci spioni, prin faptul că i-ar închis ușa în nas lui Rogozin, dar și prin faptul că de la tribuna ONU a cerut retragerea trupelor rusești. Rusia este foarte furioasă pe aceste lucruri, apoi apare ACUM și zice că o să-i ajute pe ruși numai ca să scape de oligarh. Asta este banditism politic”, a afirmat Negru.

Potrivit editorialistului nostru, posibilitățile lui Plahotniuc nu se pun cu posibilitățile Rusiei.

„Nu sunt sigur că, dacă îl înlăturăm pe Plahotniuc de la putere, îl eliminăm cu totul. De fapt, oligarhii acționează mereu în umbră. Iată că Plahotniuc a ieșit în față și a devenit vulnerabil prin asta. El are ambiții peste măsură pe care ar trebui să le tempereze, deoarece lupta dintre el și Filat a apărut anume din cauza ambițiilor. Schimbarea guvernării nu se face dintr-o lovitură. Atunci când vii cu o declarație, mai schimbi două legi sau dai afară doi-trei funcționari și crezi că astfel ai scăpat de Plahotniuc, induci în eroare opinia publică sau te autoinduci în eroare. Nu trebuie să ne limităm doar la schimbarea oamenilor în funcții, deoarece, dacă n-o să fie acest Plahotniuc, o să fie un alt Plahotniuc, care poate stă în umbra Blocului ACUM”, explică Nicolae Negru.

Iar fostul candidat al Blocului „ACUM” la parlamentare, Valeriu Munteanu, a amintit că, din 2009 încoace, în R. Moldova au venit mai mulți emisari ai Rusiei, dar liberalii și liberal-democrații nu au mers niciodată la întâlnirile cu aceștia.

„De fapt, reprezentatul Rusiei, unde dictatura este până la gât, ne-a explicat nouă despre respectarea condițiilor statului de drept, despre dezoligarhizare, despre UE și despre respectarea voinței alegătorilor din R. Moldova. Asta este un fel de capcană cu un cașcaval bun. O coaliție între ACUM și PSRM, sub lumina Moscovei, este un lucru foarte periculos pentru viitorul R. Moldova, deoarece Moscova nu pierde niciodată din astfel de afaceri. Să nu credem că rușii au venit aici ca să scoată de la ACUM pentru PSRM cu două ministere mai mult decât ar putea scoate de la Plahotniuc. Rușii nu participăîn asemenea jocuri, pe ei îi interesează, minimum, păstrarea status-qou-ului sau chiar federalizarea R. Moldova, păstrarea armatei rusești, dar și replicarea „modelului pozitiv moldovenesc” în Ucraina”, a declarat Valeriu Munteanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md