00:59:20 27.04.2024
Stiri

Munteanu: „Intrarea blocului „ACUM” într-un joc cu PSRM, sub girul Moscovei, va însemna compromiterea oricărui proiect european la Chișinău. Nota de plată va fi FEDERALIZAREA”

Politică 04.06.2019 17:33 Vizualizări1407 Autor: Ziarul National
Munteanu: „Intrarea blocului „ACUM” într-un joc cu PSRM, sub girul Moscovei, va însemna compromiterea oricărui proiect european la Chișinău. Nota de plată va fi FEDERALIZAREA” Facebook


Candidatul Blocului „ACUM” la alegerile parlamentare, Valeriu Munteanu, este categoric împotriva unei coaliții de guvernare a acestei entități politice cu PSRM. Munteanu avertizează că o eventuală formulă de guvernare a PSRM cu blocul „ACUM”, după vizita „intempestivă, dar posibil cu rezultate „pozitive”, a lui Dmitri Kozak” va însemna prima guvernare a R. Moldova, de la independență încoace, realizată pe față, în lumina reflectoarelor, cu implicarea și contribuția nemijlocită a Federației Ruse.

„După o întâlnire nocturnă cu vicepremierul rus Dmitri Kozak – autorul planului de federalizare al R. Moldova, astăzi, „blagosloviți” de trimisul special al lui Vladimir Putin, Blocul „ACUM” și PSRM au „muncit de zor” pentru găsirea unei soluții privind scoaterea R. Moldova din captivitatea lui Plahotniuc. Deocamdată, nu a fost atins compromisul necesar între părți, dar aceștia se ambiționează să găsească soluții care ar împăca ambele părți, până duminică, atunci când Dodon va dizolva ușurat Parlamentul și va convoca alegeri anticipate”, scrie acesta pe Facebook, după primele două întrevederi dintre reprezentanții „ACUM” cu PSRM.

Munteanu a făcut și niște constatări în legătură cu o posibilă coaliție între formațiunea proeuropeană și socialiști.

1. PSRM condiționează votarea Zinaidei Greceanîi în calitate de președinte al Parlamentului, ori acest lucru înseamnă în mod clar o coaliție de guvernare între Blocul „ACUM” și PSRM, chiar dacă în acest sens nu va fi semnat niciun acord, chiar dacă acest lucru se va face pentru un termen mai scurt.

2. Coabitarea într-o formulă de guvernare a PSRM cu Blocul „ACUM”, după vizita intempestivă, dar posibil cu rezultate „pozitive”, a lui Dmitri Kozak va însemna prima guvernare a R. Moldova, de la independență încoace, realizată pe față, în lumina reflectoarelor, cu implicarea și contribuția nemijlocită a Federației Ruse. Respectiv, Federația Rusă va fi îndrituită să solicite soldă pentru această mediere, iar una dintre notele de plată va fi „rezolvarea” problemei transnistrene după modelul promovat de Federația Rusă, de la „Planul Kozak” încoace, mai exact federalizare, cu menținerea armatei și munițiilor rusești pe teritoriul statului nostru și drept de veto al celor de la Comrat și Tiraspol pe vectorul de dezvoltare extern.

3. Intrarea celor de la Blocul „ACUM” într-o formulă de guvernare, fie și una vremelnică cu socialiștii, va reprezenta încălcarea angajamentelor pe care le-au luat cei de la „ACUM” în fața alegătorilor proeuropeni și unioniști, ori eu personal alături de toți candidații la parlamentare ai Blocului „ACUM” am semnat un angajament preelectoral în acest sens și cunosc litera și spiritul acestui document. Intrarea Bblocului „ACUM” într-un joc cu PSRM, sub girul Moscovei, va însemna compromiterea oricărui proiect european la Chișinău.

4. O coaliție între Blocul „ACUM” și PSRM va fi cel mai mare serviciu pe care deputații aleși ai Blocului „ACUM” i l-ar aduce lui Vladimir Plahotniuc și PD, ori această acțiune ar însemna legitimarea tuturor acțiunilor reprobabile la care s-a dedat această guvernare în ultimii 3 ani.

Sper foarte mult, ca Andrei Năstase și Maia Sandu vor ghida corect barca „ACUM” și nu o vor duce către naufragiul cauzat de intrarea într-un aranjament periculos al Kremlinului”, a conchis Valeriu Munteanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md