18:07:55 26.04.2024
Stiri

Noi ABUZURI ale Tiraspolului în Zona de Securitate: Chișinăul îi cere OSCE-ului să intervină

Politică 24.05.2019 15:40 Vizualizări1720 Autor: Ziarul National
Noi ABUZURI ale Tiraspolului în Zona de Securitate: Chișinăul îi cere OSCE-ului să intervină


Așa-zisa administrație de la Tiraspol continuă abuzurile în Zona de Securitate, acuză Chișinăul. Mai exact, este vorba de instalarea unui așa-zis post de grăniceri, desfășurarea unor exerciții militare în zonă și îngrădirea accesului angajaților de la Biroul Politici de Reintegrare.

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a semnalat „încălcările grave” comise de către pretinsele formațiuni armate transnistrene în Zona de Securitate, contrar protocoalelor existente și a celor convenite între conducătorii delegațiilor, în cadrul ședinței din 23 mai a CUC.

Unul dintre cazuri se referă la instalarea unilaterală a unui post de grăniceri transnistreni în perimetrul localității Pohrebea, în locul celui de „miliție”.

„În trecut, în locația menționată activa un asemenea post de grăniceri. Totuși, în urma eforturilor delegației noastre, problema a fost soluționată la 16 februarie 2012, când CUC a decis excluderea „postului de grăniceri”, controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliție și miliție. Cu toate că partea transnistreană invocă faptul că modificările s-au efectuat în contextul unor reforme de transferare a competențelor suplimentare către pretinsele trupe de grăniceri ale a.n. „mgb”, acțiunile descrise contravin flagrant actelor în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației noastre în CUC, care adaugă faptul că atât delegația transnistreană, cât și cea a Federației Ruse au refuzat să includă acest subiect pe ordinea de zi a ședinței.

Un alt caz semnalat de încălcare a regimului Zonei de Securitate se referă la constatarea prezenței tehnicii militare și a reprezentanților diverselor formațiuni militare în cadrul forumului „Tiras-2019” organizat pe teritoriul taberei „Dnestrovskie zori” în perioada 16-18 mai curent, în localitatea Mereneşti, suburbie a orașului Tighina, care este localitate cu regim sporit de securitate.

Delegația Tiraspolului nu a prezentat în Comisie informații relevante și nu a înștiințat în prealabil, așa cum sunt înțelegerile, despre intențiile de a realiza o asemenea activitate.

Reprezentanții Chișinăului au făcut, în cadrul aceleiași ședințe, un demers șa adresa reprezentanților OSCE, Federației Ruse și Ucrainei, cărora le solicită să intervină pentru a asigura libera circulație în Zona de Securitate.

„Solicitarea a fost întocmită drept urmare a unui abuz comis de către structurile neconstituționale din stânga Nistrului în privința reprezentanților Biroului Politici de Reintegrare. Astfel, funcționarii instituției, deplasându-se la data de 14 mai într-o vizită de lucru la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, au fost stopați de către așa-numiții grăniceri transnistreni la postul din orașul Dubăsari, fiindu-le aplicate procedurile similare ca și în cazul cetățenilor străini, cu limitarea „termenului de ședere”. De menționat că despre faptul deplasării membrilor grupului a fost înștiințat în prealabil structura transnistreană responsabilă de dialogul între părți”, reclamă Chișinăul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md