16:31:02 26.04.2024
Stiri

Banca Mondială prognozează o creștere economică MODESTĂ pentru R. Moldova în perioada 2019 - 2021

Economie 13.05.2019 16:38 Vizualizări6338 Autor: Ziarul National
Banca Mondială prognozează o creștere economică MODESTĂ pentru R. Moldova în perioada 2019 - 2021


Pe fundalul unui volum redus de remiteri și cererii externe și interne mai slabe, creșterea economică va încetini în 2019- 2021, ajungând sub valorile istorice din R. Moldova, arată prognozele Băncii Mondiale cu referire la economia R. Moldova.

Potrivit experților, măsurile expansioniste ale politicilor fiscale adoptate în 2018, cum ar fi reducerea impozitelor, majorarea salariilor și transferurile publice, dar și creșterea continuă a activității de intermediere financiară vor sprijini creșterea în 2019, dar nivelul mai redus al remiterilor și inflația mai înaltă care va eroda venitul disponibil vor încetini creșterea până la 3,4%.

„Se prognozează că economia va crește cu 3,6% în 2020 și, odată cu consolidarea creșterii partenerilor comerciali principali, creșterea în R. Moldova va atinge 3,8% în 2021. În ceea ce privește oferta, industria și sectoarele necomercializabile vor fi cele mai dinamice, iar contribuția sectorului agricol, după trei ani de recolte record, se preconizează a fi marginală. Politicile fiscale expansioniste adoptate înainte de alegeri, împreună cu prețuri mai mari la produsele agricole și ajustările prețurilor reglementate, vor accelera presiunile inflaționiste, determinând ieșirea inflației din coridorul de țintire în a doua jumătate a anului 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu se prognozează că poziția monetară va rămâne adecvată și că inflația prețurilor de consum va fluctua în cadrul coridorului de țintire. Drept consecință a scăderii impozitelor, majorării cheltuielilor sociale și a salariilor înainte de alegeri și a finanțării externe reduse, spațiul fiscal va fi constrâns”, se arată într-o analiză a Băncii Mondiale.

Deficitul fiscal se va majora puternic în 2019, până la -2,7% din PIB, din cauza ciclului electoral. Pe termen mediu, se preconizează că deficitul fiscal va fi mai mare decât media istorică, evidențiind astfel necesitatea unei gestiuni fiscale prudente.

În pofida exporturilor relativ robuste datorate în principal extinderii activităților în zonele economice libere, se prognozează că deficitul de cont curent va crește constant, însă, ținând cont de încetinirea creșterii, va rămâne sub valorile istorice.

„În condițiile reducerii nivelelor de productivitate, a finanțării externe reduse și a deficiențelor structurale existente, Moldova rămâne extrem de vulnerabilă în fața șocurilor. Incertitudinea politică și interesele individuale subminează agenda de reforme și procesul investițional. Cota mare a statului în economie, împreună cu instituțiile slabe și provocările referitoare la guvernanță, inclusiv în sectorul financiar, prezintă riscuri adiționale. Condițiile meteorologice extreme ar putea afecta producția agricolă, influențând creșterea economică și ratele sărăciei. Pe termen mediu, poziția fiscală s-ar putea deteriora din cauza ineficiențelor structurale ale cheltuielilor publice și a presiunilor mai mari ca rezultat al creșterii salariilor și cheltuielilor sociale în perioada electorală. Finanțarea deficitului ar putea fi de asemenea un risc pe termen mediu, întrucât se bazează într-o proporție considerabilă pe surse de finanțare externă care ar putea să nu se materializeze în perioada postelectorală dificilă, în special în cazul alegerilor anticipate”, cităm din aceeași sursă.

Principalele provocări pe termen lung pentru creșterea economică dunt, potrivit experților, îmbătrânirea populației, fluxurile mari de emigrație, o creștere nesustenabilă bazată pe consum care, la rândul său, e susținut de remiteri și nivelele reduse ale productivității.Pentru majorarea productivității, care este soluția esențială pentru o creștere durabilă în R. Moldova, sunt necesare reforme structurale majore în toate sectoarele.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md