12:52:46 10.05.2024
Stiri

Dionis Cenușă: Socialiștii nu solicită niciun minister sau funcție legată de statul de drept, ceea ce ar putea fi un punct de tangență în eventualele negocieri cu democrații de formare a unei coaliții

Politică 09.04.2019 13:21 Vizualizări1178 Autor: Ziarul National
Dionis Cenușă: Socialiștii nu solicită niciun minister sau funcție legată de statul de drept, ceea ce ar putea fi un punct de tangență în eventualele negocieri cu democrații de formare a unei coaliții


Despre cum socialiștii se combină mai mult cu PDM decât cu alții

Când sondajele comandate de PDM arată că alegerile anticipate nu pot schimba foarte mult panorama politică, socialiștii și democrații, prin declarații, arată că se pot apropia.

1. Atât socialiștii, cât și democrații se focusează pe politici sociale, ceea ce permite o nivelare a unei părți din interesele de guvernare. În spatele discuțiilor despre pensii și capitalul social, aceste partide vor decide cum trebuie să fie distribuită puterea.

2. Socialiștii nu solicită niciun minister sau funcție legată de statul de drept, nici Ministerul Justiției, nici Centrul Anticorupție, nici Procuratura. Acest aspect este probabil cel mai important punct de tangență în eventualele negocieri de formare a coaliției. Democrații ar accepta un asemenea compromis, deoarece în schimb ar putea menține controlul asupra instituțiilor majore de combatere a corupției și de inițiere a dosarelor (politice).

3. Politica externă și consolidarea instituției președintelui este o altă prioritate pentru socialiști, care astfel vor decide cât de apropiată sau distanțată trebuie să fie relația cu NATO, dar și cu UE. Politica externă multivectorială anunțată de către socialiști ca și condiție pentru viitoarea guvernare nu-i pune în dificultate pe democrați, care au guvernat în ultimii ani sub presiunea unei politici externe duble.

4. Consolidarea statutului limbii ruse și eliminarea politicilor de contracarare a propagandei rusești reprezintă o altă dimensiune ce ar putea fi înghetată de către democrați. Consolidarea limbii ruse va permite o polarizare a societății, iar polarizarea permite manipularea opiniei publice de o manieră mai facilă. Limba rusă, la fel ca și neaderarea la NATO (niciodată propusă ca demers oficial), reprezintă punctele de contradicție majoră, care va îndepărta ACUM.

5. Investigația crimei din sistemul bancar este o altă latură, deși spinoasă pentru democrați, oricum nu atât de periculoasă. În primul rând, socialiștii propun inițierea unei noi investigații, care este proces de durată. Nimic nu este spus despre Raportul Kroll2 și nici despre Ilan Șor. Totodată, este sugerată renunțarea la prevederile care transformă miliardul furat în datorie publică. O asemenea lege este complicată și va necesita noi surse pentru a recupera banii, lucru care însă va fi decis ulterior cumva. Dar acest lucru îi poate ajuta pe socialiști să acopere demersul ACUM pe același subiect.

Declarațiile socialiștilor confirmă câteva ipoteze:

A. Prea mult accent este pus pe limba rusă, NATO, demontarea politicilor de combatere a propagandei rusești. Atât socialiștii, cât și Rusia trebuie să vândă cumva o eventuală coaliție dintre socialiști și democrați.

B. Lipsa vreunei mențiuni despre instituțiile semnificative pentru statul de drept din solicitarea socialiștiilor creează oportunități reale pentru negocieri dintre aceștia și democrați. Or, PDM vrea să mențină puterea asupra instituțiilor de care depind actul justiției.

Comentariu semnat pe Facebook de analistul politic Dionis Cenușă


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md