12:08:36 26.04.2024
Stiri

Dionis Cenușă: Demersul antioligarhic al reprezentantilor societatii civile - inexistența unei comunicări cu foștii colegi ajunși parlamentari sau o tactică agreată pentru ca „ACUM” să poată justifica o alianță temporară cu socialiștii

Politică 05.04.2019 15:00 Vizualizări1685 Autor: Ziarul National
Dionis Cenușă: Demersul antioligarhic al reprezentantilor societatii civile - inexistența unei comunicări cu foștii colegi ajunși parlamentari sau o tactică agreată pentru ca „ACUM” să poată justifica o alianță temporară cu socialiștii


Demersul antioligarhic al unor reprezentanți ai societatii civile, făcut ieri public, denotă fie lipsa unei comunicări între aceștia și foștii colegi ajunși parlamentari, fie o tactică agreată cu cei din Blocul „ACUM” de a genera o cerere în opinia publică ce ar putea fi ulterior folosită de către „ACUM” ca să justifice o alianță temporară cu socialiștii, împotriva democraților.

De această părere este analistul politic Dionis Cenușă, care remarcă pe Facebook că apelul apelul unui grup din societatea civilă, de până la cinci ONG-uri, deși este important, nu reprezintă vocea majorității societăți civile.

CITIȚI și OPINIE despre o eventuală coaliție dintre „ACUM” și PSRM: „E o coincidență simbolică în faptul că activiștii PPDA au venit cu acest mesaj în ziua în care Dodon a fost chemat la Moscova”

„Autorii apelului nu au reușit să atragă de partea sa ONG-urile ale caror foști membri au ajuns în Parlament și fac parte din Blocul „ACUM”. Acest lucru arată că ideea creării coaliției PSRM-ACUM nu este larg răspândită și deloc, cel puțin public, susținută de către foștii ONG-iști, deveniți parlamentari. Apare întrebarea de ce autorii apelului nu au făcut invitație deschisă către „ACUM” și socialiști să participe la negocieri mediate chiar de ei. Acest lucru ar putea încuraja „ACUM” și ar putea partaja responsabilitatea pentru dialogarea cu socialiștii. Deci, următorul pas al acestui grup de ONG-iști ar fi să se propună în calitate de mediatori în negocierile pentru formarea unei coaliții, măcar de situație, între socialiști și ACUM”, crede Cenușă.

Amintim că, ieri, Grupul civic „Inițiativa pentru Articolul 2 din Constituție”, format din reprezentanți ai societății civile care optează pentru o alianță de situație dintre Blocul „ACUM” și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), le-a solicitat celor două entități politice să se așeze la masa negocierilor și să găsească o soluție pentru ca alegerile anticipate să aibă loc în baza sistemului proporțional.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md