07:00:20 26.04.2024
Stiri

OFICIAL: „Anticipatele ar putea avea loc odată cu alegerile locale ordinare, în toamnă”

Politică 04.04.2019 10:05 Vizualizări2112 Autor: Ziarul National
OFICIAL: „Anticipatele ar putea avea loc odată cu alegerile locale ordinare, în toamnă”


Scenariul alegerilor anticipate pare cel mai real la etapa actuală și acestea ar putea avea loc în toamnă, odată cu alegerile locale ordinare.

Ipoteza este avansată de președintele Igor Dodon într-un interviu acordat pentru „Tribuna”.

„Conform legislației, mandatul aleșilor locali expiră în luna iunie. Prin urmare, alegerile locale ar trebui să aibă loc pe final de iunie – începutul lunii iulie, însă problema e că aprobarea datei alegerilor locale e competența exclusivă a Parlamentului. Dacă nu avem conducerea Parlamentului, nu pot fi adoptate hotărâri, deci nu putem stabili data alegerilor. Dacă nu putem stabili data alegerilor locale, trebuie să găsim o soluție juridică – prin Curtea Constituțională, care să dea aceste competențe președintelui sau Guvernului sau să prelungească mandatele aleșilor locali până, de exemplu, în septembrie – octombrie, ca alegerile locale să aibă loc odată cu alegerile parlamentare anticipate. Și dacă alegerile locale vor avea loc odată cu cele parlamentare, de asemenea, poate fi o situație destul de interesantă, care va influența și scorul anticipatelor”, a declarat Dodon.

Întrebat dacă alegerile parlamentare anticipate ar schimba actuala aritmetică postelectorală, dacă nu există șase să ajungem în aceeași situație, Dodon prevestește „surprize”.

„Cred că e dificil și prematur să spunem, pentru că nu știm care vor fi împrejurările, situația internă și cea geopolitică regională în toamnă. Noi nu știm care va fi situația economică, bugetară în Republica Moldova în toamnă. Sunt mai multe lucruri. Evident că am putea ajunge la același rezultat, aceleași partide, dar consider că, încă după un exercițiu parlamentar, partidele vor fi mai constructive în discuții, fără ultimatumuri și cred că și societatea ar putea accepta orice fel de coaliție și orice alianță, deja și aceste alegeri anticipate ar putea fi un filtru suplimentar pentru partide. Dar putem avea și surprize, schimbări, rezultate foarte drastice. Nu aș veni acum cu pronosticuri, cu atât mai mult – dacă admitem și situația că anticipatele ar putea avea loc odată cu alegerile locale ordinare”, a afirmat șeful statului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md