Vinetele pot fi TOXICE. Cum se consumă CORECT?
Cel mai indicat este consumul de vinete coapte, la grătar sau sub formă de salată. Nu e bine să fie consumate prăjite (prăjirea lor distruge prea multe substanțe nutritive pe care vinetele le conțin, devenind cancerigene și generând în schimb substanțe toxice), cu mult ulei sau sub formă de salată cu sos de maioneză, scrie bzi.ro.
În general, este bine de știut că vinetele au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de grăsime, astfel că aceste legume coapte formează o emulsie prin încorporarea treptată a grăsimii în pastă de vinete.
E bine ca vinetele să fie sărate ușor, apoi lăsate în repaus pentru a stimula scurgerea lichidului amărui pe care îl conțin și pentru a absorbi mai puțin ulei.
Trebuie alese legumele ajunse la maturitate, întrucât cele tinere (adică acelea care sunt mai tari) au potențial toxic mai mare datorită conținutului mai mare în solanină. Pentru a reduce toxicitatea se recomandă a fi lăsate la înmuiat câteva ore în apa sărată.
De asemenea, vinetele se digeră mai ușor dacă sunt trecute prin albuș de ou înainte de preparare. Cele mai bune sunt vinetele mici, cele mari au semințe mai mari și pot fi amare.
Vinetele nu trebuie lăsate la temperatura camerei, fiindcă se amărăsc. Acestea se pot păstra, maximum o săptămâna, în cutia de legume din frigider.
Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău: Autoritățile capitalei oferă detalii despre dezmăț
Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova: „Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă”
DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională