00:35:59 27.04.2024
Stiri

Analist politic: „Cele 20 de milioane de dolari aduse cu un avion sunt argumente mai mult decât suficiente pentru a pune sub semnul întrebării legalitatea desfășurării acestui scrutin”

Politică 21.02.2019 10:37 Vizualizări1779 Autor: Ziarul National
Analist politic: „Cele 20 de milioane de dolari aduse cu un avion sunt argumente mai mult decât suficiente pentru a pune sub semnul întrebării legalitatea desfășurării acestui scrutin” 10tv.md


Analistul politic Anatol Țăranu nu exclude posibilitatea ca, pe fonul invalidării alegerilor parlamentare din 24 februarie, să aibă loc alegeri repetate. El susține că ultimele evenimente și declarații apărute în spațiul public îi pune pe socialiști în dificultate. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în politologie, sisteme electorale și sociologie”, ediția a 108-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Ceea ce a scris presa despre cazul de la ambasada R. Moldova în Federația Rusă sau reapariția pe scenă a dosarului Bahamas, acolo unde este vorba despre finanțarea din exterior. Iar faptul că în spațiul public se discută destul de intens ideea că în campania electorală actuală au fost implicate vreo 20 de milioane de dolari, euro sau nu mai știu ce care au fost aduse cu un avion sunt argumente mai mult decât suficiente pentru a pune sub semnul întrebării legalitatea desfășurării acestui scrutin electoral”, a remarcat Anatol Țăranu.

Analistul politic susține că, cel mai probabil, după alegeri, oamenii trebuie să se aștepte la o coaliție de stânga, lucru care ar diminua intensitatea cursului european în R. Moldova, dar nu o să-l anuleze. Acest lucru va face ca PSRM să-și erodeze foarte serios viitorul, inclusiv cel electoral, dar Țăranu nu exclude că s-ar putea forma o guvernare proeuropeană, chiar dacă ar fi una minoritară.

„Cred că imediat după alegeri, când va fi absolut clar care vor fi rezultatele și cum s-au împărțit mandatele, una din primele acțiuni pe care o să le facă PD va fi să se adreseze către ACUM cu propunerea de a face o guvernare proeuropeană și o să-i pună într-o dificultate enormă, dacă refuză. Situația se complică pentru ACUM considerabil, pentru că, refuzând o asemenea combinație – o guvernare proeuropeană – ei riscă să intre în alegeri anticipate cu reputația foarte șifonată”, a spus Anatol Țăranu.

De asemenea, Țăranu susține că PD poate propune Blocului ACUM să voteze un guvern proeuropean minoritar, ofertă care ar putea fi acceptată pentru ca Blocul să nu-și șifoneze imaginea,.

„În cazul acesta ei ar putea merge în alegeri anticipate, care cu siguranță vor exista pentru că un guvern minoritar nu poate să dureze patru ani. În cazul acesta, ei își păstrează reputația, precum că au votat un guvern proeuropean, dar că nu a făcut coaliție cu un partid pe care îl desconsideră. Dacă același lucru se va întâmpla cu guvernul minoritar al socialiștilor, Blocul ACUM riscă, în perspectiva alegerilor anticipate, să piardă foarte mult pentru că au propulsat la putere un partid antieuropean eminamente, chiar dacă Igor Dodon și unii membrii de partid încearcă să dreagă busuiocul vorbind despre faptul că sunt un partid multivectorial”.

Analistul consideră că „momeala” legată de lipsa de importanță a componentei geopolitice a fost „mușcată” de Blocul ACUM și, în opinia sa, „o bună parte din pierderile electorale pe care le va înregistra vor reieși din faptul că ei nu au fost capabili să valorifice factorul geopolitic”.

„Când se spune că socialiștii vor fi cei mai bine cotați pe scena politică moldovenească, aceasta nu înseamnă că ei au șansele cele mai bune pentru a determina viitoarea configurație politică. Dacă PSRM va participa la o combinație de guvernare, va avea un rol secund, chiar dacă în plan numeric va înregistra un număr mai mare de mandate în comparație cu partenerii săi. Și cel mai probabil acest lucru va fi făcut cu PD”.

Analistul înclină să creadă că socialiștii ar putea să guverneze cu o parte din Blocul ACUM și o asemenea combinație este posibilă pentru o perioadă scurtă de timp, „care ar trebui să fie folosită pentru dezarmarea totalmente a PD și pentru a-l scote din joc, mai ales pe liderul democrat”. În opinia sa, doar această idee ar putea să-i determine pe unii reprezentați ACUM să meargă la o combinație care la prima vede pare sinucigașă pentru ei. „Probabilitatea unei asemenea combinații nu este mare, dar ea nu poate fi exclusă”, a mai spus Anatol Țăranu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md