15:27:39 26.04.2024
Stiri

DOC // Partidul „ȘOR” acuză IMPLICAREA lui Igor Dodon în campanie în favoarea PSRM și îi solicită CEC să intervină

Partide/Comunicate 07.02.2019 12:26 Vizualizări1277 Autor: Ziarul National
DOC // Partidul „ȘOR” acuză IMPLICAREA lui Igor Dodon în campanie în favoarea PSRM și îi solicită CEC să intervină


Partidul Politic „ȘOR” reclamă implicarea deschisă a președintelui Igor Dodon în campania electorală în favoarea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), „încălcând astfel spiritul Constituției, prevederile Codului electoral, dar și propriile declarații, potrivit cărora nu se va implica în cursa electorală”.

În acest sens, Partidul „ȘOR” a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care solicită să intervină și să asigure respectarea normelor Codului electoral.

În sesizare, Partidul „ȘOR” face referire la mai multe cazuri în care Igor Dodon și PSRM fentează legislația electorală. În particular, este menționată vizita recentă a lui Dodon la Soroca, unde, din relatările presei, a făcut campanie electorală în favoarea PSRM.

Un comunicat al Administrației Prezidențiale menționează că „profitând de ocazie, șeful statului a felicitat 7 cele mai longevive cupluri din raionul Soroca și o familie cu mulți copii cu prilejul Anului Familiei, oferindu-le din partea Fundației de Binefacere „Din Suflet” câte un premiu bănesc și daruri”.

De asemenea, Partidul „ȘOR” menționează că, din postările lui Igor Dodon pe contul său de Facebook, se poate observa că la această întrevedere șeful statului a înmânat certificate echivalente cu suma de 10.000 de lei.

Formațiunea amintește și declarațiile lui Igor Dodon din 21 ianuarie, când a anunțat că nu se va implica în campania electorală, dar și-a exprimat deschis sprijinul în favoarea PSRM. „Nu voi participa în campania parlamentară și nu voi aspira la funcția de deputat. Dar în tot acest răstimp, sprijinul meu moral și politic va fi acordat echipei și partidului care m-a nominalizat la alegerile prezidențiale din 2016 și a susținut toate inițiativele prezidențiale din ultimii doi ani - PSRM. Acesta este unicul partid care este capabil să schimbe de unul singur puterea din țară și să guverneze competent și responsabil în R. Moldova”, a declarat atunci Dodon.

Totodată, Partidul „ȘOR” menționează ca este relevant și faptul că nu doar șeful statului se asociază cu PSRM, dar și PSRM se asociază cu Fundația de Binefacere „Din Suflet”, condusă de soția lui Igor Dodon. În acest context, formațiunea prezintă mai multe exemple elocvente - comunicate oficiale ale PSRM, în care sunt descrise evenimente comune ale acestui partid și fundația respectivă.

Partidul „ȘOR” amintește că funcția de președinte este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fapt accentuat și într-o hotărâre a Curții Constituționale din 12 decembrie 2017. „Curtea reține că obligația Președintelui Republicii de a renunța la calitatea de membru al unui partid politic derivă din „obligația de ingratitudine” față de partidul care l-a susținut în alegeri, or, în lipsa acestei obligații, calitatea de membru de partid, imaginea și funcția șefului statului ar putea fi folosite pentru avantaje politice de către partidul politic al cărui membru este și în final instituția prezidențială s-ar asocia cu un partid politic”, citează Partidul „ȘOR” din hotărârea Curții.

De asemenea, se face referire la prevederile alineatului 2 al art. 52 din Codul electoral, care prevede anumite restricții la desfășurarea agitației electorale.

În acest context, Partidul Politic „ȘOR” îi solicită CEC să intervină și să împiedice implicarea instituției prezidențiale în campanie în favoarea PSRM. „Se solicită CEC asigurarea executării prevederilor art. 52 alin. (2) din Codul electoral, care vizează formalităţi, condiţii, restricţii privind agitația electorală, prin neadmiterea implicării instituției Președintelui R. Moldova în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent, în favoarea PSRM”, se arată în sesizare.

Anterior, formațiunea condusă de Ilan Șor a mai depus o sesizare la CEC în care acuză PSRM de încălcarea legislației și a normelor electorale, menționând că există bănuieli rezonabile că formațiunea ar ascunde anumite cheltuieli electorale și că ar benefica de sprijin indirect de peste hotare. De asemenea, în aceeași sesizare, Partidul „ȘOR” îl acuză pe Igor Dodon pentru sprijinul pe care îl oferă PSRM și solicită organelor electorale și instituțiilor statului să intervină pentru a stopa asemenea încălcări, inclusiv imixtiunea factorului extern în procesul electoral din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md