08:30:59 26.04.2024
Stiri

Între doi și cinci copii FUG zilnic de acasă în R. Moldova: În cele mai multe cazuri, maturii anunță târziu Poliția despre dispariția minorilor

Social 05.02.2019 09:39 Vizualizări1064 Autor: Ziarul National
Între doi și cinci copii FUG zilnic de acasă în R. Moldova: În cele mai multe cazuri, maturii anunță târziu Poliția despre dispariția minorilor


Poliţia din R. Moldova înregistrează zilnic de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor de acasă sau din centrele în care sunt plasaţi.

Datele Inspectoratului General al Poliției arată că, pe parcursul anului 2018, de acasă au fugit în total 671 de copii, comparativ cu 640 de cazuri înregistrate în anul 2017.

Cel mai des părăsesc domiciului fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 14 şi 15 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul urban.

Poliția anunță că 513 copii au fost găsiți în decurs de 24 de ore, 132 de copii - timp de 48 de ore, iar ceilalți 164 copii au fost găsiți peste 48 de ore.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine autonom şi de a câştiga bani prin munca sezonieră, dar și influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Oamenii legii reclamă în majoritatea cazurilor adresarea tardivă la Poliție a rudelor copiilor dispăruți, fapt ce îmgreunează căutările. Astfel, în 585 de cazuri de dispariție a copiilor, părinţii, rudele sau alte persoane în grija cărora se află copiii s-au adresat la Poliţie peste două, cinci și chiar mai multe zile de la dispariție.

Toodată, neglijența părinților, lipsa unui dialog viabil între părinte-copil, neimplicarea autorităților tutelare în soluționarea cauzelor ce au determinat copilul să plece, soluționarea simplistă a cazurilor, prin reîntoarcerea copilului în mediul familial unde predomină conflicte, consum de alcool, comportament amoral, indiferența societății manifestată prin tolerare și neimplicare, au dus la înregistrarea a 237 de cazuri de abandon de domiciliu repetat al copiilor.

Poliția le recomandă părinților, profesorilor, vecinilor etc. să urmărească atent comportamentul copilului, unde îşi petrece acesta timpul, ce bani are în buzunar, dacă vine acasă cu lucruri noi care nu îi aparţin şi pe care nu le poate justifica. Părinţii trebuie să îşi aloce timp pentru a discuta cu copilul despre cum îşi petrece timpul liber şi cu cine, ce anturaj are. De asemenea, trebuie ţinută legătura cu profesorii pentru a urmări situaţia şcoalară. Dacă situaţia este complicată, atunci trebuie apelat la un specialist, psiholog, consilierul şcolar sau diriginte.

Dacă vedeți în stradă copiii neglijați, care practică cerșitul sau cunoașteți cazuri de neglijare ori violență a copiilor în familie, apelați 112 sau sesizați autoritățile, apelați Serviciul Telefonul copilului 116 111, pentru a-i salva pe minori.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md