20:47:13 26.04.2024
Stiri

INEDIT // Există găini modificate genetic care fac ouă cu medicamente anticancer

Știri 31.01.2019 08:31 Vizualizări2141 Autor: Ziarul National
INEDIT // Există găini modificate genetic care fac ouă cu medicamente anticancer Sursa: tabu.ro


O nouă formă de luptă împotriva bolii secolului include găini modificate genetic care pot face ouă care conțin medicamente pentru artrită și unele forme de cancer.

Medicamentele sunt de 100 de ori mai ieftine, produse astfel, decât atunci când sunt fabricate în fabrici. Cercetătorii consideră că, în timp, producția poate fi mărită pentru a avea astfel de medicamente în cantități comerciale. Potrivit BBC găinile nu suferă și sunt „răsfățate” în comparație cu animalele de la fermă, potrivit dr. Lissa Herron, de la Roslin Technologies din Edinburgh.

„Ele trăiesc în spații foarte mari, sunt hrănite, adăpate și îngrijite zilnic de tehnicieni bine pregătiți și care fac totul pentru ca aceste găini să aibă parte de o viață confortabilă. Ouatul nu le afectează în niciun fel sănătatea”.

Oamenii de știință arătaseră anterior că și caprinele modificate genetic pot fi folosite pentru a produce terapii proteice prin lapte. Cercetătorii spun că noua lor abordare este mai eficientă, cu randamente mai bune și este mai rentabilă decât aceste tentative anterioare.

„Producția de la găini poate costa de la 10 la 100 de ori mai puțin decât medicamentele produse în fabrici”, a declarat dr. Herron. Cea mai mare economie s-ar face datorită faptului că spațiile în care sunt ținute aceste găini sunt mult mai ieftine (din punct de vedere al construcției lor) decât spațiile curate și sterile folosite pentru producția în fabrică.

Multe boli sunt cauzate de faptul că organismul nu poate produce în mod natural o cantitate suficientă dintr-o anumită substanță chimică sau proteică. Astfel de boli pot fi controlate cu medicamente care conțin proteina deficitară. Aceste medicamente sunt produse sintetic de către companiile farmaceutice și pot fi foarte costisitoare. Dr. Herron și colegii ei au reușit să reducă costurile prin introducerea unei gene umane, care ar produce în mod normal proteina la om – în partea ADN-ului puilor de găină implicați în producerea ulterioară de albuș de ou în ouăle de găină.

După ce albușul se separă de gălbenuș, Herron spune că acesta conține cantități relativ mari de proteine. Echipa ei s-a concentrat asupra a două proteine care sunt esențiale pentru sistemul imunitar: una este IFNalpha2a, care are efecte antivirale și anticanceroase puternice, iar cealaltă este macrofage-CSF, care funcționează ca o terapie care stimulează repararea țesuturilor deteriorate.

Trei astfel de ouă sunt suficiente pentru a produce o doză de medicament, iar puii pot face până la 300 de ouă pe an. Cu un număr de găini suficiente, cercetătorii cred că vor putea produce în curând medicamente în cantități substanțiale. Însă dezvoltarea medicamentelor de acest fel pentru sănătatea umană și manevrele de reglementare necesare vor dura între 10 și 20 de ani.

Ouăle sunt produse în scopuri de cercetare și nu sunt vândute în supermarketuri.

Sursa: tabu.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md