08:49:01 26.04.2024
Stiri

Planul B(rexit).Parlamentarii britanici o trimit pe Theresa May să RENEGOCIEZE acordul cu UE. Reacția lui Tusk: „Acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”

Știri 30.01.2019 09:00 Vizualizări1882 Autor: Ziarul National
Planul B(rexit).Parlamentarii britanici o trimit pe Theresa May să RENEGOCIEZE acordul cu UE. Reacția lui Tusk: „Acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”


Amendamentul Brady, cel potrivit căruia se solicită înlocuirea mecanismului de „backstop” cu aranjamente alternative pentru a evita ”o frontieră dură” între Irlanda de Nord și Irlanda, a fost votat marți în Parlamentul de la Londra cu o majoritate de 16 voturi, 317 la 301, parlamentarii britanici cerându-i astfel premierului Theresa May să redeschidă acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, o înțelegere asupra căreia Uniunea Europeană a avertizat că nu va reveni.

Votul dat marți, 29 ianuarie 2019, cu 60 zile înainte de data de 29 martie 2019, în care este preconizată ieșirea Marii Britanii din UE, arată că Parlamentul va susține acordul negociat de Theresa May dacă modificările propuse la acest amendament vor fi efectuate.

Potrivit The Guardian, citata de caleaeuropeana.ro, șefa guvernului de la Londra a luat cuvântul după votul din Camera Comunelor, punctând că ”o majoritate a membrilor Parlamentului au spus că vor susține acordul” dacă va fi schimbat mecanismul de „backstop”.

May a precizat, de asemenea, că există un ”apetit limitat” pentru o astfel de modificare din partea UE și că negocierile nu vor fi facile.

The Guardian anunța încă dinaintea votului că Uniunea Europeană a pregătit un document prin care va respinge orice formă de renegociere a acordului convenit în luna noiembrie a anului trecut între premierul Theresa May și negociatorii de la Bruxelles

Se pare că în cadrul unei convorbiri telefonice pe care premierul Theresa May a avut-o cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cel din urmă i-a transmis că Uniunea Europeană nu este dispusă să renegociere acordul de retragere.

De aceeași părere este și președintele Consiliului European, Donald Tusk. „Salutăm și împărtășim ambiția Parlamentului britanic de a evita un scenariu fără acord. Continuăm să îndemnăm guvernul britanic să-și clarifice intențiile cu privire la pașii următori cât mai curând posibil. Acordul de retragere este și rămâne singura și cea mai bună soluție de a garanta o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Backstop-ul face parte din acordul de retragere, iar acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere. Concluziile Consiliului European din decembrie sunt foarte clare în acest sens.”, a precizat Donald Tusk, în cadrul unei declarații scrise convenite cu UE-27.

Potrivit termenilor cuprinși în mecanismul backstop, întregul Regat Unit va rămâne în uniunea vamală până la stabilirea unor aranjamente alternative, cum ar fi un acord comercial cuprinzător, care să asigure evitarea unei granițe dure între Irlanda și Irlanda de Nord.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md