11:53:27 26.04.2024
Stiri

APELUL „Promo-LEX” către participanții la alegerile din 24 februarie: EVITAȚI discursul de ură și intoleranță

Politică 29.01.2019 14:19 Vizualizări1361 Autor: Ziarul National
APELUL „Promo-LEX” către participanții la alegerile din 24 februarie: EVITAȚI discursul de ură și intoleranță


Asociația „Promo-LEX” cheamă, prin intermediul unui apel lansat public astăzi, toți participanții la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 să evite discursurile care promovează ura și intoleranța în societate.

Organizația face referire la monitorizările sale anterioare care au arătat că discursul bazat pe diverse forme de intoleranță, de ură și instigare la discriminare în spațiul public devine un instrument utilizat tot mai des în procesele electorale din R. Moldova.

„Ținem să reamintim că, potrivit Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, discursul de ură reprezintă toate formele de exprimare ce răspândesc, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură ce au la bază intoleranța, inclusiv intoleranța exprimată printr-un naționalism și etnocentrism agresiv, prin discriminare și ostilitate împotriva minorităților, a imigranților și a persoanelor care provin din imigrație”, se arată în apelul menționat.

Asociația „Promo-LEX” recomandă actorilor implicați în electorală să promoveze un limbaj echilibrat, non-violent, bazat pe respect, care va face dovada maturității clasei politice.

„Asociația Promo-LEX invită toți concurenții electorali, politicienii și actorii implicați deja în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, dar și cei care urmează a fi înregistrați în cursa electorală să dea dovadă de respect, să se exprime echilibrat și să aibă un comportament decent, în spiritul valorilor democratice. De asemenea, Promo-LEX solicită autorităților competente (Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și Procuratura Generală) să fie atente la discursurile și mesajele exprimate de concurenții electorali și alți actori implicați în campania electorală și să intervină pentru documentarea și eventual sancționarea discursului de ură și al instigării la discriminare, dacă va fi necesar”, se mai arată în apelul organizației neguvernamentale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md