12:44:35 26.04.2024
Stiri

Curtea Constituțională a RESPINS sesizările socialiștilor și Blocului „ACUM” cu privire la numărul de secții de vot peste hotare: Nu a admis nici sesizarea ombudsmanului referitoare la votul în baza pașapoartelor expirate

Politică 29.01.2019 17:10 Vizualizări1300 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a RESPINS sesizările socialiștilor și Blocului „ACUM” cu privire la numărul de secții de vot peste hotare: Nu a admis nici sesizarea ombudsmanului referitoare la votul în baza pașapoartelor expirate


Curtea Constituțională a respins astăzi, ca fiind inadmisibile, sesizările Partidului Socialiștilor și Blocului electoral „ACUM” cu referire la decizia Guvernului de a deschide 125 de secții de vot peste hotare la alegerile din 24 februarie curent, considerându-le neîntemeiate.

Socialiștii au depus sesizarea la Înalta Curte pe 22 ianuarie curent, reclamând numărul mic de secții de vot deschise în Est, în timp ce Blocul „ACUM” a atacat în judecată decizia Guvernului pe 24 ianuarie, fiind nemulțumit de numărul mic de secții de vot deschise în Vest. În cel de-al doilea caz, judecătorul de la Curtea de Apel s-a adresat pe 28 ianuarie la Curtea Constituțională.

În timp ce socialiștii au arătat că în alte țări, cum ar fi Statele Unite ale Americii sau Italia, au fost deschise mai multe secții de vot, iar în raport cu Federația Rusă Guvernul R. Moldova ar fi avut o abordare selectivă și discriminatorie, Blocul „ACUM” crede că autoritățile nu au ținut cont de informațiile obținute ca urmare a înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate, precum și de numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent.

„Din perspectiva controlului de constituționalitate, Guvernul nu a afectat esența dreptului la vot al cetățenilor moldoveni cu drept de vot aflați peste hotarele Republicii Moldova, ci dimpotrivă, a întreprins măsuri pentru a asigura posibilitatea votării pentru cetățenii aflați în afara țării”, se arată în decizia Înaltei Curți.

Aceiași magistrați au declarat inadmisibilă și sesizarea depusă pe 10 ianuarie curent de avocatul poporului Mihai Cotorobai cu privire la controlul constituționalității unor prevederi din Codul electoral care nu permit cetățenilor de peste hotare să voteze în baza buletinului de identitate sau a pașaportului expirat, ceea ce ar genera un tratament diferențiat și disproporționat în raport cu persoanele din R. Moldova.

„Termenul de valabilitate al pașapoartelor este de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta necesară pentru exercitarea dreptului de a alege [articolul 2 alin. (11) din Legea nr. 273 din 9 noiembrie 1994]. Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară. Din acest punct de vedere, nu este afectată esența dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării. (...) Curtea consideră că măsura contestată nu instituie un tratament diferențiat disproporționat, că aceasta nu afectează esența dreptului la vot și că legislatorul a acționat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituția. Așadar, prezenta sesizare este nefondată”, a decis Curtea Constituțională.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md