07:19:34 27.04.2024
Stiri

DOC // Vlad Filat, prima SCRISOARE publică de când a fost condamnat definitiv: Cui i-a adresat-o și ce răspuns a primit

Politică 28.01.2019 10:15 Vizualizări4851 Autor: Ziarul National
DOC // Vlad Filat, prima SCRISOARE publică de când a fost condamnat definitiv: Cui i-a adresat-o și ce răspuns a primit


Fostul prim-ministru și deputat, Vlad Filat, i-a adresat recent o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, prin care și-a expus punctul său de vedere asupra ultimelor evoluții din Republica Moldova, în special asupra stării lucrurilor în domeniul justiției.

Avocatul fostului premier, Victor Munteanu, susține că Vlad Filat a primit deja și un răspuns la scrisoarea sa adresată înaltului oficial european.

Munteanu precizează că, pentru prima dată de la reținerea sa, Vlad Filat i-a adus la cunoștință secretarului general al Consiliului Europei despre încălcările prevederilor Convenției europene a drepturilor omului în privința sa, informându-l despre multiplele încălcări în cadrul procesului său, în particular, ridicarea imunității de către Parlamentul Republicii Moldova contrar prevederilor legale, judecarea cauzei în ședință închisă, refuzul admiterii cererilor de audiere a martorilor apărării, refuzul efectuării expertizei financiare precum și revocarea mandatului său de deputat înaintea deciziei irevocabile a Curții Supreme de Justiție etc.

„Toate acestea, dar și alte încălcări au dus la faptul că mai multe organisme internaționale au calificat procesul său ca fiind motivat politic. În scrisoarea adresată secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, Vlad Filat l-a informat că noul dosar intentat în privința sa are la bază aceleași fapte reținute în prima cauză penală și și-a exprimat îngrijorarea că acesta va fi folosit în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare”, scrie avocatul pe Facebook.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a răspuns fostului prim-ministru pe 17 ianuarie curent și i-a dat asigurări că a luat notă cu mare atenție despre preocupările cu privire la situația din Republica Moldova.

Thorbjørn Jagland a ținut să-l asigure pe Vlad Filat despre faptul că acesta urmărește cu regularitate și foarte îndeaproape evoluțiile privind drepturile omului, democrația și preemțiunea dreptului în Republica Moldova.

„Secretarul general a menționat că recepționează permanent rapoarte de la diferite entități ale Consiliului Europei, care continuă să fie alerte în ceea ce privește respectarea de către autorități a valorilor și principiilor acestei organizații, în particular înaintea viitoarelor alegeri parlamentare”, susține apărătorul lui Vlad Filat.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupție pasivă și trafic de influență, fostul premier acuzând că este vorba de un dosar politic. Recent, Procuratura Anticorupție a anunțat că a mai trimis în judecată un dosar pe numele lui Vlad Filat, acuzându-l că ar fi „spălat bani în proporții deosebit de mari”.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md