03:56:53 26.04.2024
Stiri

Prima reuniune a Ecofin de pe agenda Președinției României la Consiliul UE: Prioritățile Bucureștiului în domeniul economic și financiar pentru următoarele șase luni

Știri 22.01.2019 11:05 Vizualizări934 Autor: Ziarul National
Prima reuniune a Ecofin de pe agenda Președinției României la Consiliul UE: Prioritățile Bucureștiului în domeniul economic și financiar pentru următoarele șase luni Calea Europeană


Ministrul Finanțelor Publice de la București, Eugen Teodorovici, va prezida astăzi prima reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) din programul Președinției României la Consiliul UE și va prezenta totodată prioritățile României din acest domeniu.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, agenda reuniunii va cuprinde discuții pe următoarele teme:

InvestEU: propunere de program de sprijinire a investițiilor, a inovării și a creării de locuri de muncă în UE, lansată de Comisia Europeană în iunie 2018, în scopul reunirii în cadrul unui singur program a diverselor fonduri alocate de la bugetul UE sub forma împrumuturilor și a garanțiilor. Programul ar trebui să devină operaționa în contextul următorului cadru financiar multianual (CFM 2021-2027).

Semestrul european: Consiliul urmează să adopte concluzii privind analiza anuală a creșterii efectuată de Comisie și privind dezechilibrele macroeconomice în statele membre. De asemenea, Consiliul va aproba un proiect de recomandare privind politicile economice ale zonei euro.

Supravegherea financiară: miniștrii vor face bilanțul negocierilor purtate în prezent pentru revizuirea arhitecturii existente a supravegherii financiare. În urma discuției, miniștrii vor trebui să hotărască dacă este cazul ca dispozițiile referitoare la consolidarea supravegherii activităților de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului să fie separate de restul revizuirii sistemului european.

Summitul euro din decembrie: miniștrii vor discuta despre măsurile luate ca urmare a acestei reuniuni, când liderii au ajuns la un acord asupra principalelor caracteristici ale reformei uniunii economice și monetare.

Ținând cont că una dintre prioriățile Președinției române este Europa convergenței, România a stabilit obiective care să sprijine coeziunea economică și financiară a UE în folosul cetățenilor după cum se arată în programul pe șase luni al acesteia, transmite caleaeuropeana.ro.

Astfel, în domeniul economic și financiar, România va pune accentul în următoarele luni pe următoarele linii de acțiune:

Consolidarea Uniunii Economice și Monetare și a Uniunii Bancare și dezvoltarea în continuare a Uniunii Piețelor de Capital prin continuarea procesului de reducere a riscurilor, inclusiv pentru împrumuturile neperformante, și susținerea discuțiilor privind utilizarea mecanismului european de stabilitate ca măsură de protecție pentru Fondul unic de rezoluție , precum și cu privire la Sistemul european de garantare a depozitelor. Inițiativele vor îmbunătăți rezistența zonei euro, cu impact asupra prosperității și stabilității economiei europene în ansamblu.

Impozitare corectă și efectivă: Președinția română va continua eforturile de modernizare a sistemului TVA, în special regimul TVA pentru comerțul electronic. În aceeași ordine de idei, Președinția română este pregătită să sprijine dezbaterile constructive cu privire la baza de impozitare comună a societăților.

Asigurarea coordonării politicilor economice la nivel european, în vederea îmbunătățirii performanțelor și a consolidării rezistenței economiilor: Președinția română va încuraja implementarea reformelor structurale și investițiile în cadrul UE prin pregătirea dezbaterilor privind semestrul european și asigurarea unui cadru instituțional transparent care să se faciliteze adoptarea concluziilor legate de Raportul privind mecanismul de alertă și recomandările pentru zona euro și adoptarea pachetului de recomandări specifice fiecărei țări pentru perioada 2019-2020. De asemenea, pentru a sprijini reformele prioritare în toate statele membre, Președinția română va contribui la faciltarea discuțiilor privind dezvoltarea unui program de sprijin pentru reformă în viitorul buget european și să avanseze negocierile privind programul InvestEU, dedicat sprijinirii investițiilor la nivelul UE în toate statele membre.

Şeful Ministerului Finanțelor Publice se va afla la Bruxelles, în perioada 21-22 ianuarie 2019, pentru o serie de reuniuni şi întâlniri bilaterale în contextul exercitării Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene. Astfel, pe lângă prezidarea reuniunii din cadrul Ecofin de marți, Eugen Teodorovici prezintă astăzi prioritățile României în domeniul financiar în fața Comitetului pentru Afaceri Economice și Monetare din Parlamentul European. Ulterior, va avea o întâlnire cu președintele Eurogroup, ministrul portughez al finanțelor, Mário Centeno, și va participa la reuniunea Eurogroup în format extins, potrivit unui comunicat oficial de pe site-ul ministerului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md