REȚETĂ // Sănătos și gustos. Supă crema de dovleac cu parmezan
Ce poți face cu o bucată adevărată de Parmigiano Reggiano, adusă cu dragoste tocmai din Bergamo? Numai lucruri bune, normal! Mi-a plăcut supa asta, e cremoasă, consistentă dar și minimalistă, doar trei ingrediente principale. Și partea faină e că atunci când folosesc mai puțină apă, devine un piure de dovleac extraordinar de bun.
Ca să nu aveți frică de atâta unt și brânză, am socotit că o porție (dacă împărțiți supa în patru) are sub 250 calorii și cam 13 grame de grăsime. Eu zic că suntem în siguranță.
Ingrediente:
750 gr dovleac plăcintar (cântărit după curățare)
50 gr unt
50 gr parmezan
700 ml apă
sare, piper negru.
Pentru decor: patru frunze de busuioc, pinoli (nuci de pin) ușor prăjiți, piper negru și puțin ulei.
Mod de preparare:
Se curăță dovleacul de coajă și semințe și se taie cubulețe. Într-o cratiță mai largă se topește untul și se adaugă dovleacul. Se înăbușă la foc mic cu capac timp de 10 minute. Se amestecă de două-trei ori în acest timp. Veți vedea că exteriorul bucăților de dovleac se înmoaie și se topesc în unt. Nu lăsați dovleacul să se rumenească.
Adăugați apă, sare și piper, fulgi de chili (1/4 linguriță) și fierbeți cu capac la foc mic 15 minute. Supa deja va mirosi grozav și va avea o culoare portocalie atractivă.
Adăugați parmezanul răzuit și mai fierbeți cinci minute. Verificați să fie fiert dovleacul.
Mixați supa în blender până devine super cremoasă. Dacă vreți să controlați consistența puneți la început în blender doar dovleacul și puțină supă, mixați până aveți piure fin și abia apoi adăugați treptat apa cu blenderul mergând până aveți consistența dorită. Neapărat gustați de sare (supa tinde să fie dulceagă) și mai râșniți piper negru (merge bine cu parmezanul).
Pentru decor încingeți puțin ulei și prăjiți câte o frunză de busuioc o dată. Practic doar puneți frunza în ulei, numărați până la doi și o scoateți. Nu le lăsați mai mult, frunzele își vor pierde culoarea, dar mai rău, își vor pierde și gustul.
Împărțiți supă în patru boluri, așezați câte o frunză de busuioc deasupra, presărați pinoli și râșniți piper negru. Serviți neapărat cald.
Sursa: e-retete.ro
Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău: Autoritățile capitalei oferă detalii despre dezmăț
Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova: „Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă”
DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională