18:09:10 26.04.2024
Stiri

Bloomberg: Constituția rusă ar putea fi rescrisă pentru a-i permite lui Putin să rămână PE VIAȚĂ la putere

Știri 28.12.2018 10:23 Vizualizări1200 Autor: Ziarul National
Bloomberg: Constituția rusă ar putea fi rescrisă pentru a-i permite lui Putin să rămână PE VIAȚĂ la putere Pagina de Rusia


În Duma de Stat a Rusiei circulă tot mai intens ideea modificării Constituției, pe fundalul încercărilor Kremlinulu de a-l menține pe Vladimir Putin la putere și după încheierea actualului mandat, în 2024, scrie Bloomberg.

Inițiativa, mai veche de altfel, a fost repusă în circulație marți, la o întâlnire cu Putin, de președintele Parlamentului rus Veaceslav Volodin. El a sugerat că normele existente ale Constituției Federației Ruse și-au „pierdut esența și eficacitatea”, dar nu a precizat exact despre ce modificări ar fi vorba.

„În societate s-au copt niște probleme, dragă Vladimir Vladimirovici, acesta fiind momentul în care am putea răspunde acestora fără a pune în pericol principalele dispoziții. Legea, chiar și legea fundamentală, nu este o dogmă”, a spus Volodin, citat de Pagina de Rusia.

„Este vorba despre transferul puterii”, a comentat analistul politic și fost consilier al Kremlinului, Gleb Pavlovski, adăugând că prin inițiativa Parlamentului „Putin încurajează acest joc făcând diverse sugestii ambigue”, a adăugat el.

Alți analiști au confirmat pentru Bloomberg că puterea pregătește astfel terenul pentru scenariul în care Putin să rămână „la cârmă” după 2024, deși Constituția Rusiei îi interzice.

„Sentimentul general în societatea rusă este că Putin, ca garant al acestui sistem, nu are niciun substitut”, a declarat Valeri Solovei, analist politic la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova.

„Niciunul dintre potențialii candidați nu este în stare să mențină „legăturile sacre” cu poporul. Astfel, schimbarea configurației guvernului este considerată cea mai bună opțiune pentru ca Putin să rămână centru de luare a deciziilor”, a adăugat el.

Analiștii cred ca printre opțiunile ipotetice este ca Consiliul de Stat al Federației Ruse din organ strict consultativ să devină cea mai înaltă instituție de conducere din țară, iar Putin să fie pus președinte al acesteia.

Potrivit lui Solovei, funcția de președinte al țării poate suferi în acest context o puternică restrângere de puteri.

Politologul sugerează că procesul de modificare a Constituției poate începe încă din 2020.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md