07:43:57 26.04.2024
Stiri

Țara în care birocrația este eliminată aproape în totalitate. Totul este la un click distanță

Anticorupție 27.12.2018 15:38 Vizualizări1843 Autor: Ziarul National


Țara în care birocrația este eliminată aproape în totalitate. Totul este la un click distanță sursa: google.ro

În timp ce la noi circulă glume precum „La ce ghișeu se depune formularul online?”, o țară cu o populație mai mică decât a Bucureștiului se pregătește să elimine aproape în totalitate birocrația.

Este vorba despre Estonia. Acolo, numeroase lucruri care la noi presupun alergătură pe la diverse instituții, se obțin cu doar câteva click-uri.

Iar din primăvara anului viitor guvernul ar vrea să renunțe și la acestea.

Proaspăt venit pe lume, micuțul Oskar este pe cale să devină cetățean al Estoniei. Pentru a-l înscrie la Evidența Populației, părinții nu trebuie să părăsească spitalul. Cu un laptop și un dispozitiv de citire în care își introduc cărțile de identitate cu microcip, se conectează la toate instituțiile la care trebuie să anunțe nașterea.

„După ce am înregistrat numele copilului, putem solicita prin intermediul aceluiași sistem alocație și celelalte ajutoare la care avem dreptul, precum și documentul de identitate”, spun părinții acestuia.

Astfel de lucruri sunt absolut firești în Estonia, o țară cu 1,3 milioane de locuitori, unde sectorul IT reprezintă aproape 6% din economie. Lansat în 1997, proiectul de digitalizare a administrației a ajuns mai departe decât oriunde în lume.

Autentificarea electronică și semnăturile digitale au redus mult interacțiunile fizice cu instituțiile. De la vot până la înregistrarea unei firme, totul se poate face online. Doar căsătoria, divorțul și transferul de proprietate mai necesită prezența unui funcționar. Iar de anul viitor lucrurile ar trebui să fie și mai simple.

„Când se naște un copil, niciunul dintre părinți n-ar trebui să solicite nimic: concediu de maternitate, alocație de la primărie, loc la creșă, înregistrarea numelui copilului. Toate aceste lucruri, furnizate de diferite instituții, ar fi livrate automat prin intermediul sistemului. Iar acest lucru se va întâmpla în Estonia în primăvara anului 2019”, promite Martens Caveats, consilier guvernamental.

Pentru ca acest obiectiv să devină realitate, statul adună o cantitate uriașă de informații despre cetățeni. De la notele din școala primară până la amenzile de circulație, totul este păstrat în baze de date interconectate.

„Practic, orice informație pe care o au autoritățile despre o persoană este digitală. Nu colectăm informații pe hârtie. Oamenii trebuie să aibă încredere în sistem, dar pentru a crea încredere, e nevoie de transparență. De aceea, oamenii au acces la propriile date. Și tot de aceea, ei pot vedea dacă autoritățile le-au folosit datele”, explică Indrek Onnik, director e-Estonia.

O societate în asemenea măsură digitalizată riscă să fie îngenuncheată de un atac cibernetic de amploare, așa că autoritățile din Estonia și-au luat măsuri de siguranță. Pe lângă investițiile în securitate cibernetică, au și planuri de urgență - servere cu statut de ambasadă în țări precum Luxemburg, de unde pot fi repuse în funcțiune serviciile digitale.

Sursa: stirileprotv.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md