08:12:59 27.04.2024
Stiri

Manifestații de AMPLOARE în Serbia. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva președintelui, acuzat că devine din ce în ce mai AUTORITAR

Știri 23.12.2018 17:19 Vizualizări1558 Autor: Ziarul National


Manifestații de AMPLOARE în Serbia. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva președintelui, acuzat că devine din ce în ce mai AUTORITAR

Zeci de mii de persoane au ieșit sâmbătă seara în stradă în capitala Serbiei pentru a protesta împotriva președintelui Aleksandar Vucic, pe care l-au acuzat că devine din ce în ce mai autoritar și că încearcă să anihileze Opoziția, anunță Digi24.

Oamenii au scandat lozinci împotriva corupției și a violențelor politice și au cerut o presă liberă.

Deşi oficial Aleksandar Vucic are în mare parte un rol ceremonial, el deţine multă putere în Serbia şi participă în mod deschis la guvernare.

Partidul său progresist a dominat parlamentul în trei rânduri de alegeri parlamentare din 2012. Vucic şi-a început anul trecut mandatul prezidenţial de cinci ani.

Vucic a luat în derâdere primul protest de la Belgrad, afirmând că a fost redus ca proporţii şi că ”chiar dacă erau cinci milioane” nu ar ceda în faţa revendicărilor lor. Populația Serbiei este de 7 milioane.

La demonstraţie s-au adunat laolaltă toate culorile politice, de la radicali de dreapta şi extremişti de stânga, iar steagurile Rusiei au fluturat alături de cele la minorităţilor sexuale.

Toţi contestă conducerea din ce în ce mai autoritară a şefului statului, pe care îl acuză că a preluat controlul asupra justiţiei, presei şi serviciilor de informaţii. Oamenii se tem că nu vor mai avea parte de alegeri libere.

Organizatorii estimează că protestul de sâmbătă a fost cel mai amplu de până acum, cu un număr între 35.000-40.000 de persoane care au ieșit în stradă, potrivit Financial Times.

Acest nou val de proteste din Serbia a fost declanşat acum trei săptămâni, după ce un politician de opoziţie, Borko Stefanovic, a fost bătut în marja unei mici reuniuni electorale din sudul Serbiei, de pe 23 noiembrie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md