06:46:51 26.04.2024
Stiri

Letonia a DESECRETIZAT arhiva KGB. În lista agenților se regăsește și mitropolitul ortodox de Riga

Știri 22.12.2018 18:00 Vizualizări10677 Autor: Ziarul National
Letonia a DESECRETIZAT arhiva KGB. În lista agenților se regăsește și mitropolitul ortodox de Riga Pagina de Rusia


Arhivele Naționale din Letonia au desecretizat dosarele KGB, care au apartinut filialei serviciului secret al URSS din RSS Letonia. După cum reiese din datele de pe site-ul arhivei, au fost făcute publice mai multe mii de dosare care conțin informații despre activitatea agenților KGB, numele lor, diverse ordine emise de KGB, liste ale persoanelor care trebuie recrutate, liste ale celor deja recrutați etc. Unele documente sunt disponibile pentru toți utilizatorii, fiind suficient doar să te înregistrezi pe site.

Pe site-ul Arhivelor Naționale se pot consulta documente din mai multe categorii: cartea de telefoane KGB din RSS Letonia, lista persoanelor care au colaborat cu KGB, listă alfabetică a agenților, informații de arhivă ale Comitetului Central al Partidului Comunist al Letoniei, aparatul KGB, inventarul de agentură și dicționarul ofițerului de contrainformații, scrie Pagina de Rusia.

Este interesant faptul că printre dosarele personale a fost găsit și unul pe numele lui Alexander Kudriașov, născut în 1939. Se pare că este vorba despre mitropolitul ortodox actual al Letoniei, Alexander. Ierarhul a fost recrutat de KGB în ianuarie 1982 și a lucrat pentru forțele de securitate sub pseudonimul „citately” („cititorul”).

Potrivit portalului Kompromat.lv, înainte de a intra în lumea bisericească, viitorul mitropolit a lucrat ca barman în restaurantul „Tallinn” din Riga, unde a atras atenția ofițerului KGB Alexander Ișcenko. Acesta l-a recrutat pe Alexander, după care a început promovarea activă a acestuia pe scara ierarhică. Kudriașov a fost numit episcop în Letonia după moartea Mitropolitului Leonid.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md