18:37:39 26.04.2024
Stiri

Armată SPAȚIALĂ. China îl atenționează pe Donald Trump

Știri 20.12.2018 12:04 Vizualizări1452 Autor: Ziarul National
Armată SPAȚIALĂ. China îl atenționează pe Donald Trump sursa: defenseromania.ro


China și-a exprimat miercuri opoziția față de înarmarea spațiului, după ce președintele american Donald Trump a anunțat, cu o zi înainte, înființarea unui comandament militar american pentru spațiu, menit să asigure supremația SUA în acest domeniu.

Inițiativa de marți a președintelui american pare a fi un pas spre punerea în aplicare a noii ramuri a armatei americane pe care el dorește să o înființeze: Forța Spațială.

„China a pledat mereu pentru o utilizare pașnică a spațiului. Ea se opune înarmării spațiului și oricărei curse a înarmării în spațiu"”, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez. „Și ne opunem și mai mult ca spațiul să devină un nou câmp de luptă”, a spus aceasta în cadrul unei conferințe de presă.

Vicepreședintele american Mike Pence a precizat că noul comandament, care ar urma să fie cunoscut foarte curând sub numele de Spacecom, va fi al 11-lea comandament militar al Pentagonului. Acesta va fi însărcinat cu supervizarea tuturor activităților militare spațiale ale SUA.

Trump anunțase în iunie că ar dori să înființeze o „Forță Spațială” care să devină a șasea ramură a armatei americane, alături de Forțele Terestre, US Navy, US Air Force, unitățile de pușcașii marini și cele ale pazei de coastă. Președintele american o consideră indispensabilă pentru asumarea supremației militare a țării sale în spațiu, în special în fața Chinei și Rusiei, însă ministrul american al apărării, Jim Mattis, a declarat că o consideră costisitoare și inutilă.

În afară de aceasta, proiectul riscă să se lovească de opoziția Congresului american, care trebuie să-l aprobe financiar.
China nu are în mod oficial ambiția de a plasa arme în spațiu. Cu toate acestea, ea desfășoară numeroase programe spațiale civile, pentru a rivaliza cu SUA, Rusia, UE, India sau Japonia.

Sursa: defenseromania.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md