01:14:53 27.04.2024
Stiri

OPINIE // Falimentarea BANCOREX și devalizarea Băncii de Economii a Moldova ar avea ceva în comun – nu se dorește aflarea celor vinovați

Anticorupție 13.12.2018 17:20 Vizualizări1377 Autor: Ziarul National
OPINIE // Falimentarea BANCOREX și devalizarea Băncii de Economii a Moldova ar avea ceva în comun – nu se dorește aflarea celor vinovați


Devalizarea Băncii de Economii din Moldova (BEM) și falimentarea Băncii Române pentru Comerț Exterior (Bancorex) ar avea multe în comun. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, într-un material postat pe blogul său.

„Povestea falimentării Bancorex seamănă cu devalizarea BEM. Ca și în cazul Bancorex, banii statului au fost folosiți pentru îmbogățirea unora. Au fost mai multe cazuri în care creditele obținute de la BEM nu au mai fost întoarse. Strigător la cer îmi pare cazul în care președintele Băncii, Viorel Țopa, a acordat în anul 2000 un credit de un milion de dolari către S.A „Air Moldova International” pe un termen de doi ani. Și atenție, S.A, „Air Moldova Internațional” nu trebuie confundată cu compania de stat „Air Moldova!”, scrie acesta.

Potrivit acestuia, proprietar al „Air Moldova Internațional” era Victor Țopa, care în acea perioadă ocupa funcția de director al Administrației de Stat al Aviației Civile. „Afacerea căpușării companiei de stat „Air Moldova” a ajuns la urechile lui Vladimir Voronin, care a decis demiterea lui Victor Țopa, dar și a celuit care a acordat uriașul credit – Viorel Țopa. În România, la mai bine de 15 ani de la închiderea oficială a Bancorex, devalizarea băncii a rămas o necunoscută fără vinovaţi. Cei care au luat credite şi nu le-au mai returnat au ajuns pe locuri fruntaşe în ierarhia celor mai bogaţi oameni ai României, iar cei care au dat credite ocupă funcţii importante în sistemul bancar românesc sau au propriile afaceri”.

Nichituș mai spune că la Chișinău se dorește ca povestea falimentării BEM să aibă același final ca al Bancorex-ului, dar nu a fost să fie. „În octombrie 2011, Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, l-a condamnat pe Victor Ţopa la 10 ani de detenţie. Dar, la începutul lunii octombrie 2011, Ţopa a părăsit R. Moldova, fiind dat în urmărire generală. La 11 noiembrie 2011 a fost emisă o hotărâre de judecată și la adresa lui Viorel Țopa, căruia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de delapidare în proporții deosebit de grave. Am remarcat că avocatul lui Viorel Țopa, fostul director al BEM, a fost Andrei Năstase, actualmente lider al blocului electoral „ACUM”. Probabil, bătălia politică în care s-a implicat Năstase ține și de închiderea urmăririi penale a celor doi – se dorește ca devalizarea BEM să nu aibă vinovați”, mai scrie acesta.

Menționăm că, anterior, Victor și Viorel Țopa au declarat că decizia de condamnare a lor în R. Moldova ar fi o răfuială politică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md