18:01:51 26.04.2024
Stiri

Afacerea cu miez de nucă este mai puțin PROFITABILĂ în acest an. Prețurile au scăzut cu 40 la sută

Economie 07.12.2018 12:38 Vizualizări3907 Autor: Ziarul National
Afacerea cu miez de nucă este mai puțin PROFITABILĂ în acest an. Prețurile au scăzut cu 40 la sută


Afacerea cu miez de nucă a fost mai puţin profitabilă în acest an și asta din cauza recoltei sărace şi a calităţii proaste. Astfel, preţurile la miez de nucă au coborât cu aproape 40 la sută, transmite publika.md.

Potrivit sursei citate, la fabrica din Criuleni miezul trece prin mai multe etape de sortare până a ajunge pe rafturile supermarketurilor din UE. La export sunt redirecţionate doar bucăţile întregi şi de calitate superioară. Aproape toate nucile procesate acolo cresc într-o livadă care aparţine fabricii. Recolta a fost mai mică cu aproape 20%, iar miezul are o calitate mai proastă, spune proprietarul.

„Avem foarte mult miez de nucă de calitate inferioară, iar astfel de producţie nu este solicitată pe piaţă. În UE se vinde doar miez întreg, de calitate superioară”, a declarat administratorul fabricii de prelucrare, Iurie Hâncu.

În acest an, Statele Unite au interdicţia de a vinde produsul în China şi au monopolizat piaţa europeană. În aceste condiţii, exportatorii autohtoni se plâng că au fost nevoiţi să scadă din preţ. „Preţul a scăzut cu aproape 40%. Dacă anul trecut miezul de calitate îl vindeam cu 7,5 euro sau cu 7,8 euro, în 2018 ne oferă cu greu 5 euro”, a adăugat Hâncu.

Şi pe piaţa internă preţul miezului de nuci a scăzut față de anul trecut. La punctele de colectare din capitală, un kilogram poate fi cumpărat cu cel mult 70 de lei. „E mai puţină nucă şi îi mai smolită. Costa 60 de lei kilogramul. Anul trecut dădeam 120 de lei”, a spus o locuitoare a satului Ustia, Elena Maliţ.

Cei care profită de scăderea preţului pentru miezul de nucă sunt comercianţii intermediari. La Piaţa Centrală, de exemplu, un kilogram ajunge până la 200 de lei. Acest lucru îi nemulţumeşte pe cumpărători.

Anul trecut, 15,3 mii tone de miez de nucă au mers la export, iar pentru anul acesta nu s-a stabilit încă o cifră.

Fermierii moldoveni au recoltat în acest an în jur de 35 de mii de tone de nuci. Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, aproape jumătate din această cantitate va fi exportată. În R. Moldova sunt aproximativ 30 de companii exportă nuci și miez. Cel mai mare volum de mărfuri ajunge în Franţa, Germania şi Austria.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md