19:06:31 26.04.2024
Stiri

CEC-ul APOLITIC? Comuniștii anunță că îi RETRAG sprijinul politic președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu

Politică 06.12.2018 14:19 Vizualizări1707 Autor: Ziarul National
CEC-ul APOLITIC? Comuniștii anunță că îi RETRAG sprijinul politic președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu


Deși Comisia Electorală Centrală (CEC) este, potrivit legislației, o instituție apolitică, o declarație recentă a Partidului Comuniștilor din R. Moldova confirmă contrariul.

Comuniștii anunță, printr-un comunicat de presă, că îi retrag sprijinul politic președintei CEC, Alina Russu, pe care acest partid a delegat-o, inițial, în funcția de membră a CEC și arată că i-ar fi sugerat acesteia chiar să-și dea demisia din funcție.

Comuniștii spun că au fost mirați de faptul că, la scurt timp după accederea acesteia în funcție, Russu a fost aleasă președinta instituției, deși ceilalți membri se declarau ca fiind anticomuniști.

„În scurt timp, au început a veni semnale alarmante despre activitatea Alinei Russu în fruntea CEC”, se arată în comunicatul comuniștilor, sugerându-se că Alina Russu ar acorda o „atenție deosebită” celor care, în opinia PCRM, „uzurpează puterea în stat”.

Drept exemple sunt oferite refuzul CEC de a înregistra grupul de inițiativă pentru organizarea unui referendum împotriva sistemului mixt, trasarea circumsripțiilor electorale pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019 în favoarea democraților, anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău etc.

„Aceste și alte exemple ridică întrebări serioase cu privire la obiectivitatea actualului șef al CEC. Conducerea Partidului Comunist i-a propus, informal, în vara acestui an, Alinei Russu să renunțe voluntar la această funcție și să rămână un membru obișnuit al CEC, însă a primit refuz. A devenit evident faptul că Alina Russu intenționează să-și mențină poziția cu orice preț, deoarece este „motivată” de interese complet diferite față de cele care îi revin în atribuțiile sale oficiale directe. În aceste condiții, Comitetul Executiv Politic al Comitetului Central al PCRM a decis să retragă sprijinul politic pentru Alina Russu. Nu suntem siguri că ea, ca șef al Comisiei Electorale Centrale, este capabilă să asigure transparența și caracterul democratic al procesului electoral. De acum înainte, CRM nu poartă nicio responsabilitate pentru acțiunile Alinei Russu în funcția de șef al Comisiei Electorale Centrale”, cităm din declarația PCRM.

Alina Russu, care a fost anterior angajată în aparatul președintelui Vladimir Vornin, iar ulterior reprezentanta PCRM la CEC, nu a comentat acuzațiile comuniștilor.

Menționăm că majoritatea membrilor actuali ai CEC, cu excepția lui Vladimir Șarban, delegat la Comisie din partea Președinției pe timpul lui Nicolae Timofti, reprezintă partide politice. Astfel, vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru, a fost delegată în Comisie de liberali, secretarul CEC Veaceslav Agrigoroaie și membrul Andrei Volentir - de către democrați, Sergiu Gurduza - de către liberal-democrați, Vasile Gafton - de către transfugii liberal-democrați, Iurie Ciocan - de către transfugii comuniști din Parlament, iar Vadim Filipv - de către socialiști.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md