02:04:06 27.04.2024
Stiri

Aplicație online care permite fiecărui doritor să treacă testul la HIV, lansată în R. Moldova

Social 30.11.2018 15:20 Vizualizări1262 Autor: Ziarul National
Aplicație online care permite fiecărui doritor să treacă testul la HIV, lansată în R. Moldova


Patru din zece persoane care trăiesc cu HIV raportează experiență de tratamente discriminatorii, cel mai des acestea au forma unor bârfe și insulte, arată studiul „Indexul Stigma”, realizat la nivel național. O altă problemă semnalată este autostigmatizarea, aceasta având forma de atribuire a vinei, sentimente de rușine, scăderea autoaprecierii dar și tendințe de suicid.

În contextul Zilei Mondiale de combatere SIDA, marcată anual la 1 decembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, UNAIDS Moldova, A.O „Inițiativa Pozitivă” și Organizația Mondială a Sănătății lansează o campanie socială cu genericul „Te privește! Privește pe fiecare! Cunoaște-ți statutul HIV", cu scopul de a informa societatea asupra necesității testării la HIV, precum și motivarea pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive.

În premieră pentru Republica Moldova, a fost lansată o aplicație online „HIV-Test”, care permite fiecărui doritor să treacă online „testul” la HIV.

Datele statistice arată că, pe 1 ianuarie 2018, în R. Moldova erau 11 829 de cazuri de infecție cu HIV din 15 835 estimate. Cel mai grav este că majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. La fel, în jur de 50% de persoane sunt estimate că trăiesc cu această infecție, fără ca să cunoască despre ea, ceea ce produce un impact negativ asupra propriei sănătăți, și a societății în general.

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare gratuită a populaţiei. De asemenea, la medicul de familie fiecare își poate face testul gratuit, confidențial și rapid. Totodată, patru Centre sociale au fost deschise în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. Testarea este realizată prin utilizarea testelor rapide bazate pe sânge capilar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md