11:53:26 26.04.2024
Stiri

Ce prevede MEMORANDUMUL de Înțelegere între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Biroul relații cu diaspora al R. Moldova

Știri 23.11.2018 15:19 Vizualizări831 Autor: Ziarul National
Ce prevede MEMORANDUMUL de Înțelegere între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Biroul relații cu diaspora al R. Moldova


Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Biroul Relații cu Diaspora al R. Moldova au semnat ieri, în cadrul ședinței comune a guvernelor de la București și Chișinău, un Memorandum care reglementează modul de cooperare a acestor instituții.

Documentul semnat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, prevede și intensificarea cooperării și a schimbului de experiență între cele două instituții în ceea ce privește relațiile fiecăreia cu membrii diasporei.

„Obiectivul acestui demers este de a integra eforturile administrației guvernamentale din România cu cele din R. Moldova, în misiunea comună de a sprijini problematicile specifice cetățenilor și etnicilor români aflați peste hotare. Caracterul strategic al relației speciale cu R. Moldova conferit de comuniunea de limbă, istorie, cultură, tradiţii determină necesitatea unei acțiuni guvernamentale comune în domeniul protejării identității cetățenilor noștri și vorbitorilor de limba română din afara granițelor țării”, transmite MRP.

Astfel, Memorandumul își propune abordarea comprehensivă și eficientă a relațiilor cu membrii Diasporei pentru a le facilita accesul la educația în limba română, ca limbă maternă, în statele de reședință, cu precădere în statele membre ale Consiliului Europei. Totodată, documentul are în vedere și abordarea integrată și coerentă a politicilor sectoriale și economice privind cetățenii plecați peste hotare pentru a desfășura activități lucrative sau de studiu.

De asemenea, Memorandumul urmărește susținerea parcursului european al R. Moldova, care rămâne un obiectiv esențial al statului român enunțat ca prioritate în Programul de Guvernare 2018 – 2020 și în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md