09:39:09 26.04.2024
Stiri

Cristina Țărnă îi răspunde lui Mihai Gofman: „O descriere a lui Gofman ca persoană de contact a lui Platon în CNA se regăsește în multe investigații jurnalistice”

Anticorupție 13.11.2018 10:00 Vizualizări11652 Autor: Ziarul National
Cristina Țărnă îi răspunde lui Mihai Gofman: „O descriere a lui Gofman ca persoană de contact a lui Platon în CNA se regăsește în multe investigații jurnalistice”


După ce fostul șef adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Mihai Gofman, a acuzat-o pe fosta vicedirectoare a CNA, Cristina Țărnă, că „a acceptat regulile de joc ale anumitor grupuri de interes” în ceea ce privește furtul miliardului din sistemul bancar, ultima a venit cu o reacție la aceste învinuiri.

Potrivit Cristinei Țărnă, tocmai Gofman ar fi fost „omul lui Veaceslav Platon” din cadrul CNA, făcând referire la mai multe investigații jurnalistice, care scot în vileag, de asemenea, averea impresionantă a acestuia, deși activa la stat.

CITIȚI și VIDEO // Gofman REVINE cu informații despre furtul miliardului și povestește cum serviciile secrete rusești au încercat să DETURNEZE parcursul european al R. Moldova. Care ar fi fost rolul lui Platon, Filat, Șor, Plahotniuc

Vedeți mai jos întregul răspuns al Cristinei Țărnă la învinuirie aduse de Mihai Gofman:

REACȚIE

La 8 noiembrie 2018, PE BLOGUL Zeppelin Investigations a fost difuzat un interviu prin intermediul Skype cu Mihai Gofman, ex-șef al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. În cadrul interviului, Gofman m-a calomniat, făcând următoarele afirmații:

• în anul 2013, Vlad Filat m-a numit în funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție din cauza faptului că Liliana Palihovici mi-a fost nașă de cununie

• Misiunea numirii mele în funcție a constat în a-l da afară pe Mihai Gofman, pentru ca acesta să nu-l încurce pe Vlad Filat să fure miliardul

• Că i-aș fi favorizat cumva în funcția de director adjunct al CNA pe nașii mei, care la fel ocupau funcții publice, prin intermediul scrisorilor în Parlament

• Că pentru faptul că l-aș fi dat afară pe Gofman, cuplul Palihovici ar fi primit de la Veaceslav Platon 4 milioane de lei ca să-și cumpere o casa pe str.Albișoara, ca mulțumire pentru sprijinul meu în concedierea lui Gofman.

Toate aceste afirmații constituie calomnie, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană, însoţită de învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave ori soldată cu urmări grave. Aceste informații nu corespund realității și mi-au lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională.

Cea mai simplă dovadă a corupției unui angajat public este să dețină averi pe care nu le poate explica. În acest sens, urmează să fie comparate declarațiile mele de averi cu cele ale lui Mihail Gofman. Materialele jurnalistice în acest sens:
• Mihail Gofman: https://www.zdg.md/.../imperiul-lui-gofman-cel-mai-bogat...
• Cristina Țărnă: https://www.zdg.md/.../cu-ce-avere-pleaca-din-functie... și https://www.ziarulnational.md/vezi-la-ce-a-renuntat.../. De menționat că funcția din CNA nu mi-a adus nici imobile, nici automobile în proprietate, nici economii în bancă.

Cu privire la cele relatate de Mihail Gofman, țin să fac următoarele precizări:

1.Anterior activității în cadrul CNA (numele anterior – Cristina Cojocaru), am lucrat ca expert local, parte a echipei unui proiect UE, care a pregătit reforma CCCEC. Reforma promovată în perioada 2011-2012 includea, între altele, trecerea instituției din subordinea Guvernului sub control parlamentar public, precum și mai multe rigori sporite de integritate pentru angajații CNA, inclusiv monitorizarea stilului de viață, adică verificarea dacă nivelul de trai al angajatului CNA și al persoanelor cu care duce trai comun corespunde veniturilor lor legale, în caz de necorespundere constatată, angajatul CNA urmînd să fie concediat în procedură disciplinară, pentru a nu discredita imaginea instituției (Legea Nr.120 din 25.05.2012).

2.În decembrie 2012, Viorel Chetraru a propus candidatura mea la funcția de director adjunct al CNA https://unimedia.info/.../video-de-la-cni-la-cna-cristina... . Numirea s-a făcut abia în noiembrie 2013, prin Hotărârea Guvernului Nr.921 din 19.11.2013. Unul dintre motivele tergivesrsării a fost anume poziția mea în procesele de reformă CNA.

3.Responsabilitățile mele de director adjunct CNA se referau exclusiv la activitățile de prevenire a corupției.

4.Din anul 2011, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor se bucură de statut de autonomie operațională largă în cadrul CNA și se supune, din punct de vedere administrativ, doar directorului CNA.

5.În anul 2014, Directorul CNA a intentat mai multe proceduri de monitorizare a stilului de viață al angajaților CNA, la propunerea Direcției Securitate Internă. Printre angajații supuși monitorizării era și Mihail Gofman. În perioada monitorizării, la 6 martie 2014, Ziarul de Gardă a publicat articolul „Imperiul lui Gofman. Cel mai bogat angajat al CNA” https://www.zdg.md/.../imperiul-lui-gofman-cel-mai-bogat...

6.La 16 aprilie 2014, Mihail Gofman a fost concediat prin ordinul Directorului CNA. La 15.05.2014 Mihail Gofman a contestat ordinul în judecată.

7.Fiind vorba despre prima concediere inițiată de CNA în baza rezultatelor monitorizării stilului de viață (instrument promovat de mine ca parte a reformei CCCEC), Directorul CNA, Viorel Chetraru, a dispus să merg împreună cu juristul CNA, Lucia Iordanov, pentru a prezenta poziția instituției în bază de mandat, deoarece considera că sunt cea mai în măsură să explic instanței scopul și mecanismul acestui nou instrument. Dânsul considera că Gofman va fi un precedent judiciar important pentru CNA, pe care, dacă îl pierdem, nu vom putea aplica eficient acest instrument de integritate față de alți angajați în viitor. Detalii despre verificarea legalității actului administrativ al directorului CNA de concediere a lui M.Gofman pot fi găsite pe pagina web a judecătoriei Chișinău https://jc.instante.justice.md/ro/hot?solr_document=... , sortând după numele „Gofman” și data pronunțării „13.07.2015” (Dosarul nr.3-2316/14).

8.În timpul procesului de judecată, s-a constatat că declarația de avere a lui Gofman fusese verificată de către Comisia Națională de Integritate, fără a depista divergențe. În baza adresării CNA, au fost constatate 16 conflicte de interese ale președintelui Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, în procesul verificării declarației de averi a lui Mihail Gofman, deoarece fiul lui Anatolie Donciu fusese subaltern al lui Mihail Gofman. Conflictele de interese ale lui Anatolie Donciu au fost constatate în unanimitate de voturi de către Comisia parlamentară constituită în acest scop, din care făceau parte câte un reprezentant din partea tuturor fracțiunilor parlamentare. Detalii pot fi găsite aici: http://parlament.md/LinkClick.aspx...

9.După cum actele adoptate în conflict de interese sunt nule de drept, instanța de judecată care examina cauza Gofman a reținut nulitatea actului CNI pe cauza Gofman.

10.Cât privește relațiile mele cu Liliana și Sergiu Palihovici în calitățile lor oficiale, de fiecare dată am declarat directorului CNA potențialele conflicte de interese, în termenul legal de 3 zile, solicitând să fie soluționate prin redistribuirea permanentă a atribuțiilor care îmi reveneau către celălalt adjunct sau, nemijlocit, către director. În aceste circumstanțe, niciodată nu am examinat, coordonat sau semnat răspunsuri la scrisorile Lilianei și Sergiu Palihovici, examinarea cărora intra în competența mea (de regulă, expertizele anticorupție la proiecte). Cu privire la aceste persoane, corespondența în CNA era direcționată dlui Vadim Cojocaru sau lui Viorel Chetraru, cu care se coordonau răspunsurile respective. Un exemplu care a devenit public de declarare a conflictului de interese poate fi găsit aici: http://www.politik.md/.../cristina-tarna-ia.../34351/

11.Afirmațiile lui Gofman legate de pretinsele mele legături cu Veaceslav Platon și sprijinirea acestuia ca, împreună cu Vlad Filat, să devalizeze sistemul financiar-bancar sunt aberante. O descriere a lui Gofman ca persoană de contact a lui Platon în CNA se regăsește în multe investigații jurnalistice, inclusiv în investigația din septembrie 2018 pe blogul Zeppelin Investigations, în care se afirmă că încă din anul 2007 „Veaceslav Platon acoperea schemele de spălări de bani prin intermediul șefului adjunct al Serviciului, Mihail Gofman, pe care îl remunerează lunar cu plicuri cu zeci de mii de dolari. Gofman devine omul lui Platon și protectorul Laundromatului Magnitsky în CCCEC”. Detalii aici: http://zeppelin.md/.../kelway-trading-si-asasinii-de-la...

12.Afirmațiile referitoare la pretinsa remunerare a soților Palihovici de către Platon pentru ajutorul meu în concedierea lui Gofman, care, la rândul lui, ar fi fost unicul care ar fi stopat furtul miliardului sunt la fel o aberație. Mai mult decât atât, potrivit investigațiilor Zeppelin Investigations, servicii lui Veaceslav Platon îi oferea anume Mihail Gofman, iar fratele acestuia, Alexei Gofman, devenind angajat al Banca de Economii responsabil de acordarea creditelor și gestionarea gajurilor din anul 2008.

13.În funcția de director adjunct CNA, pe lângă participarea pe cauza Gofman în instanța de judecată, am reformat metodologia și sistemul electronic de efectuare a expertizei anticorupție (prima expertiză fiind cea privind liberalizarea capitalului), am fost autor al legilor integrității (Legea nr.82/25.05.2017), evaluării integrității instituționale (Legea nr.325/23.12.2013), creării Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (Legea nr.48/30.03.2017), noii Strategii Naționale de Integritate și Anticorupție 2017-2020 (Hotărîrea Parlamentului Nr.56/30.03.2017), mai multor hotărâri de Guvern pentru promovarea integrității.

14.Mai mult decât atât, pentru a protesta împotriva propunerilor de modificare a Legii nr.48/30.03.2017 cu privire la Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care ar fi redus considerabil eficiența instituției cu atribuții de recuperare a banilor fraudați prin scheme de corupție și spălări de bani, precum și din cauza ideilor de reformare a CNA anunțate de Ministrul Justiției, prin care CNA ar urma să se preocupe de corupția mică și foarte mică și să devină avocatul businessmanilor, la 12 octombrie 2017 mi-am depus cererea de demisie, acceptată de Parlament la 20 octombrie 2017 https://www.zdg.md/.../cristina-tarna-dupa-ce-si-a-depus....

13.11.2018

Cristina Țărnă


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md