09:02:09 26.04.2024
Stiri

Expoziția „Eroul Necunoscut al României”, vernisată la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, va putea fi vizitată până pe 28 noiembrie

Știri 26.10.2018 16:00 Vizualizări1600 Autor: Ziarul National
Expoziția „Eroul Necunoscut al României”, vernisată la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, va putea fi vizitată până pe 28 noiembrie


O expoziție tematică, numită „Eroul Necunoscut al României”, a fost inaugurată ieri la Centrul de Cultură și Istorie Militară din municipiul Chișinău, cu ocazia Zilei Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie.

În cadrul expoziției, care va putea fi vizitată până la 28 noiembrie curent, sunt prezentate fotografii-document care amintesc de eroismul militarilor români pe câmpurile de luptă, jertfa a sute de mii de ostaşi pentru a apăra idealurile de libertate, de dreptate, pentru întregirea şi apărarea teritoriului naţional în granițele sale firești.

Curatorul expoziției, Valeria Bălescu, a menționat că Eroul Necunoscut a fost desemnat dintre jertfele Primului Război Mondial, după înfăptuirea României Mari, a cunoscut surghiunul după cel de-al Doilea Război Mondial, în urma persecuțiilor comuniste, iar onoarea i-a fost reabilitată după evenimentele istorice din decembrie 1989.



CITIȚI și VIDEO // Eroii români, comemorați la Cimitirul Central din Chișinău, de Ziua Armatei Române: „Este momentul în care cinstim memoria eroilor noștri căzuți pe câmpurile de luptă, pentru făurirea națiunii române”

În cadrul manifestării, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a înmânat veteranilor Armatei Române certificate de participare în cel de-al Doilea Război Mondial, iar secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Vladimir Iliev – decorații militare.

După ceremonia militară de comemorare a eroilor români organizată ieri la Cimitirul Eroilor din incinta Cimitirului Central din Chișinău, singurul cimitir militar dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, Ambasada României a organizat o recepție cu prilejul Zilei Armatei Române la care au participat vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Eugeniu Sturza, reprezentanți ai ministerului Apărării și ai Marelui Stat Major al Republicii Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat etc.

„România susține parcursul european al Republicii Moldova și, prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la consolidarea democrației, la modernizarea statului și derularea unor proiecte concrete în folosul cetățenilor. Mă bucur că celebrăm Ziua Armatei României alături de Dvs., prietenii și partenerii noștri din Republica Moldova, cu care dorim să consolidăm și să extindem, inclusiv pe latura militară, cooperarea noastră. Ziua Armatei României este ziua tuturor militarilor şi civililor care servesc sub drapelul tricolor”, a declarat Ambasadorul României Daniel Ioniță.

La rândul său, ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc a afirmat că această cooperare militară bilaterală cu Republica Moldova reprezintă pentru România un important obiectiv strategic: „An de an, această cooperare se diversifică și crește în intensitate și complexitate, fiind identificate și abordate domenii care să răspundă nevoilor de instruire ale Armatei Naționale. Vă asigurăm că și pe viitor România are determinarea să continue să sprijine Armata Națională în îndeplinirea obiectivelor stabilite”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md